Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ψυχολογικά προβλήματα ως ενήλικες, όπως διαταραχές άγχους, κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας αντιμετωπίζουν τα παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό και καταπίεση στο σχολείο τους ή στις παρέες τους, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Γουίλιαμ Κόπλαντ, καθηγητή του τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Ντιουκ που έκαναν και τη δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου Jama Psychiatry μελέτησαν στοιχεία σε βάθος χρόνου για πάνω από μια 20ετία τα οποία αφορούσαν περίπου 1.400 παιδιά ηλικίας 9-16 ετών.

Από αυτά περίπου ένα στα τέσσερα είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού (αγόρια και κορίτσια σχεδόν στο ίδιο ποσοστό), ενώ ένα στα δέκα παραδέχτηκε ότι έχει ασκήσει λεκτική ή σωματική βία σε άλλο παιδί. Ορισμένα παιδιά είχαν κατά καιρούς παίξει διπλό ρόλο, τόσο του θύτη όσο και του θύματος.
Οι αμερικανοί ψυχίατροι παρακολούθησαν αυτά τα παιδιά και μετά την ενηλικίωσή τους για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού στην ψυχική υγεία των νέων.

«Εκπλαγήκαμε από το πόσο βαθιά ο σχολικός εκφοβισμός επηρεάζει την μακροπρόθεσμη υγεία ενός προσώπου. Η ψυχική ζημιά δεν εξαφανίζεται έτσι απλά, επειδή κάποιος μεγαλώνει και σταματά να πέφτει πια θύμα σχολικού εκφοβισμού.

Οι συνέπειες τον συνοδεύουν από την παιδική ή εφηβική ηλικία του, προκαλώντας μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων αργότερα» δήλωσε ο Γουίλιαμ Κόπλαντ.

Μια προηγούμενη σχετική έρευνα στη Φινλανδία είχε καταλήξει σε ποικίλα συμπεράσματα, βρίσκοντας ότι τα μεν αγόρια είχαν λιγότερα ψυχικά προβλήματα σε βάθος χρόνου, ενώ αντίθετα πολλά κορίτσια υπέφεραν μακροπρόθεσμες ψυχικές διαταραχές.

Η πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι όχι μόνο τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού, αλλά ακόμα και οι θύτες, ως ενήλικες πια, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών σε σχέση με όσους έχουν αποφύγει τον σχολικό εκφοβισμό. Είναι κυρίως τα θύματα της καταπίεσης από συμμαθητές και φίλους τους που αναπτύσσουν προβλήματα άγχους, πανικού αγοραφοβίας, κατάθλιψης, κατάχρησης ναρκωτικών και άλλων ουσιών κ.ά.

Από την άλλη, οι νέοι που κάποτε υπήρξαν θύτες σχολικού εκφοβισμού, όταν μεγαλώσουν εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες για αντικοινωνικές συμπεριφορές και άλλες παρεμφερείς διαταραχές προσωπικότητας.

«Ο εκφοβισμός αποτελεί δυνητικό πρόβλημα και για τα θύματα και για τους θύτες» δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Τζέην Κοστέλο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ