Σε κλίμα Ψυχρού Πολέμου θα κινούνται πλέον οι σχέσεις της Βορείου με τη Νότιο Κορέα, καθώς η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι καταργούνται τα σύμφωνα μη-επίθεσης, ενώ διακόπτεται και το «κόκκινο τηλέφωνο» που συνέδεε τις δύο χώρες.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βορείου Κορέας λόγω των πυρηνικών δοκιμών.

H πρώτη αντίδραση της Νοτίου Κορέας ήρθε μέσω του υπουργού Άμυνας, ο οποίος δήλωσε ότι η γειτονική χώρα «θα γίνει είδος υπό εξαφάνιση», εάν υλοποιήσει τις απειλές της.

Από πλευράς ΗΠΑ, οι ανακοινώσεις λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ωστόσο, τονίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ανακοινώνει τέτοια μέτρα.

Σε παρέμβασή του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Βόρεια Κορέα για να πείσει την Πιονγιάνγκ να σταματήσει «τις απειλές και τις προκλήσεις της», εξαιτίας των οποίων κινδυνεύει με μεγαλύτερη απομόνωση και φτώχεια.

Μόλις την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ψηφίσει την επιβολή κυρώσεων στη Β.Κορέα με αφορμή την πυρηνική δοκιμή του Φεβρουαρίου, την τρίτη από το 2006.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες από το 1953, όταν τελειώσαν οι εχθροπραξίες, παραμένουν τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση γιατί δεν έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης.

Σε αυτό το διάστημα των 60 ετών τα θερμά επεισόδια ποτέ δεν έλειψαν, αλλά η ένταση ποτέ δεν κλιμακώθηκε σε ένα πόλεμο. Και οι δύο πλευρές είναι καλά εξοπλισμένες με τη Νότιο Κορέα να έχει ισχυρή συμπαράσταση από τις ΗΠΑ.

Η «κόκκινη γραμμή» μεταξύ των δύο χωρών είχε εγκατασταθεί το 1971, προκειμένου να υπάρχει συνεννόηση σε περιπτώσεις έντασης, αλλά και για να συντονίζονται οι διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ οικογενειών που χωρίστηκαν μετά τη διχοτόμηση της κορεατικής χερσονήσου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ