Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου η πρώτη πενταμερής συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί ρυθμίσεις για τα ενημερωμένα ενυπόθηκα δάνεια.δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία.

Πάντως οι επιφυλάξεις της τρόικας για τη ρύθμιση που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης παραμένουν, κυρίως σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα δημιουργηθούν για τις τράπεζες, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Στη σημερινή συνάντηση η προσπάθεια επικεντρώθηκε στο να ποσοτικοποιηθούν οι επιμέρους προσεγγίσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τις κεφαλαιακές ανάγκες που δημιουργεί η ρύθμιση.

Αντίθετη είναι η άποψη του υπουργείου Ανάπτυξης, κύκλοι από το οποίο επισημαίνουν την απόφασή τους να επιμείνουν για να πετύχουν το καλύτερο δυνατόν.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που επικαλείται το vima.gr, στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Οικονομικών, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της τρόικας, για πρώτη φορά φάνηκε να αντιστρέφεται το κλίμα.

Τόσο οι εκπρόσωποι των τραπεζών όσο -και κυρίως- της τρόικας φάνηκαν να αποδέχονται κατ’ αρχήν την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων, δεδομένου ότι, όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, η κατάσταση για την οικονομία είναι δυναμική και όχι στατική.

Δηλαδή, οι εκτιμήσεις ότι τα 2 στα 10 δάνεια έχουν «κοκκινίσει» ισχύει σήμερα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύει σε τρεις ή σε έξι μήνες, καθώς είναι προφανής ο κίνδυνος της επιδείνωσης.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η αναγκαιότητα να διατηρηθούν «ζωντανά» τα ενυπόθηκα δάνεια που σήμερα είναι ενημερωμένα, είναι αδήριτος.

Έτσι, οι εκτιμήσεις που διαχέονται ότι με τις ρυθμίσεις αυτές θα επιβαρυνθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά 3 δισ. ευρώ δεν ευσταθεί. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες κυβερνητικές εκτιμήσεις, οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα κοστίσουν στην ανακεφαλαιοποίηση ούτε 1 δισ. ευρώ.

Τις κυβερνητικές εκτιμήσεις φαίνεται να ενστερνίζεται κατ’ αρχήν η τρόικα, η οποία, όμως, έθεσε την ύπαρξη συγκεκριμένων ασφαλιστικών δικλείδων για να μην υπάρξει κατάχρηση των ευνοϊκών διατάξεων.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το θετικό κλίμα αναμένεται να επιβεβαιωθεί και εντός των άμεσων επομένων ημερών, σε δεύτερη σύσκεψη, παρόμοιας σύνθεσης, όπου πρόκειται να παρουσιασθούν υπό τη μορφή ρυθμίσεων οι δικλείδες της τρόικας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ