Την αισιοδοξία της ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει τελικά συμφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ για τον προϋπολογισμό εξέφρασε η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία συναντάται με τον Μάριο Μόντι.

«Η Ιταλία και η Γερμανία είναι καθαροί χρηματοδότες, έχουμε κοινά συμφέροντα. Αλλά φυσικά αυτές οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες και μπορούμε να περιμένουμε ότι η Ιταλία θα προωθήσει τα συμφέροντά της» πρόσθεσε η καγκελάριος.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό είχε καταλήξει σε αδιέξοδο, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων του Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι «27» είναι χωρισμένοι σχηματικά σε δύο στρατόπεδα: Τους θεωρούμενους «πληρωτές» και τους λεγόμενους «αποδέκτες». Παραδοσιακά οι οικονομικά ισχυρές χώρες είναι πιο διστακτικές, ενώ οι οικονομικά αδύναμες χώρες επιμένουν στην ισχυρή χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει μείωση, «ή στην χειρότερη περίπτωση, πάγωμα» του προϋπολογισμού.

Μαζί με τη Βρετανία, διστακτικές -αν και αρκετά λιγότερο- είναι και χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Στην άλλη όχθη βρίσκεται η Γαλλία, οι προτεραιότητες για την οποία όσον αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμό επικεντρώνονται στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα. Η Ισπανία επίσης είναι από τους σημαντικότερους αποδέκτες των επιδοτήσεων για την αλιεία.

Απέναντι στο Παρίσι έχει βρεθεί και η Στοκχόλμη: Η Σουηδία επιδιώκει μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, προκρίνοντας κονδύλια για τις νέες βιομηχανίες. «Χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό για το μέλλον, όχι έναν βγαλμένο από τη δεκαετία του 1950» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ