Η καταδίκη σε θάνατο των κατηγορουμένων για την πολύνεκρη τραγωδία του 2012 σε γήπεδο του Πορτ Σαΐντ βύθισε την Αίγπυτο για δεύτερη ημέρα στη βία. Ο νέος γύρος συγκρούσεων στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 άτομα (κατά άλλες πηγές 27),ανάμεσα στους οποίους και δύο ποδοσφαιριστές.

Η χώρα ακόμη δεν έχει συνέλθει από την βίαιη τροπή των διαδηλώσεων της Παρασκευής για τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης εναντίον του Μουμπάρακ, στις οποίες σκοτώθηκαν επτά άτομα. Έκκληση για ηρεμία απευθύνει ο πρόεδρος Μόρσι.

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άτομα, ενώ εκατοντάδες άλλα τραυματίστηκαν. Ο επικεφαλής των νοσοκομείων του Πορτ Σάιντ μιλά για 27 νεκρούς, δύο από τους οποίους ήταν ποδοσφαιριστές της ομάδας της πόλης.

Θρυαλλίδα η καταδίκη για την τραγωδία του 2012

Η σπίθα άναψε το πρωί, όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τα επεισόδια του 2012: στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκαν 21 άτομα για τα πολύνεκρα επεισόδια στο στάδιο του Πορτ Σάιντ τον περυσινό Φεβρουάριο μεταξύ οπαδών της Αλ-Μασρί και της Αλ-Αχλί.

Τότε, η νίκη της Αλ-Μασρί προκάλεσε ανεξέλεγκτες συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών, με τελικό απολογισμό 74 νεκρούς, ενώ πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν.

Το Σάββατο, η ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Κάιρο έγινε δεκτή με επιφωνήματα χαράς από τις οικογένειες των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα, ενώ εκατοντάδες οπαδοί της ομάδας Αλ-Αχλί πανηγύρισαν για την ετυμηγορία τραγουδώντας και πετώντας πυροτεχνήματα στους δρόμους του Καϊρου.

Αντίθετα, η φυλακή στο Πορτ Σάιντ όπου κρατούνται οι καταδικασθένετες στην εσχάτη των ποινών έγινε στόχος «εφόδου» από τις οικογένειές τους. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους απωθήσει.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση επί της απόφασης. Από τους καταδικασθέντες κανένας δεν ήταν αστυνομικός.

Αμέσως ξέσπασαν συγκρούσεις στο Πορτ Σάιντ μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Οπαδοί της Αλ-Μασρί και οι συγγενείς των κατηγορούμενων υποστηρίζουν ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα.

Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Πορτ Σάιντ για να επιβάλουν την τάξη.

Μια ημιτελής επανάσταση

Δύο χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ (χρειάστηκαν 18 ημέρες διαδηλώσεων και αφού σκοτώθηκαν πάνω από 800 άνθρωποι) διάχυτη είναι η αίσθηση στην Αίγυπτο ότι τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί και η πορεία των πραγμάτων δεν είναι αυτή που θα περίμεναν όσοι συμμετείχαν ενεργά στην εξέγερση.

Οι ισλαμιστές κατέφεραν να αναρριχηθούν στην εξουσία και εδραιώνουν τον έλεγχό τους στις κρατικές δομές.

«Η επανάστασή μας συνεχίζεται. Απορρίπτουμε την κυριαρχία οποιουδήποτε κόμματος στο κράτος, λέμε ‘όχι’ στο κράτος των Αδελφών Μουσουλμάνων», είπε στο Reuters ο Χαμντίν Σαμπάχι, απηχώντας τις απόψεις πολλών φιλελευθέρων και δυτικόφιλων στοιχείων. Ωστόσο για την ώρα παραμένουν πολιτικά ανίσχυροι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό