Η μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού, Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα ζητά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να ενημερώσει με σαφήνεια όργανα και επιχειρήσεις ότι το ανοικτό και το ελεύθερο λογισμικό είναι αποδεκτά ως ισότιμα με το «κλειστό» και δεν καθιστούν υπόλογες απέναντί του τις επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν επειδή λείπει σχετικό τιμολόγιο, που στην περίπτωση αυτή δεν εκδίδεται για την προμήθειά του.

{{{related}}}

O Ευάγγελος Καραμάνος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος απαντά στην επιστολή-καταγγελία που έστειλε στο ΣΔΟΕ και στον Τύπο η μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχουν συστήσει ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς για την προώθηση του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού.

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ διατύπωνε ενστάσεις σχετικά με τον τρόπο που ζητείται από τις επιχειρήσεις να τεκμηριώσουν το δικαίωμα χρήσης λογισμικού, αφού έκρινε ότι open source και free software δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με το «κλειστό» εμπορικό λογισμικό.

Ο κος Καραμάνος παραδέχεται πως δεν υφίσταται θέμα καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων και πειρατείας λογισμικού και αφήνει να εννοηθεί ότι, σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται τιμολόγιο.

Διαβάστε την απάντηση του ΣΔΟΕ στην ΕΕΛ/ΛΑΚ:

Open publication – Free publishingMore open source

Η απάντηση της ΕΕΛ/ΛΑΚ

Ο Θ.Καρούνος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΛ/ΛΑΚ, ζητά να ενημερωθούν με σαφήνεια όλοι ο φορείς σχετικά με την νομιμότητα του ελεύθερου και του ανοικτού λογισμικού καθώς επίσης ότι, δεν υφίσταται η απαίτηση προσκόμισης τιμολογίων.

Στην υπεύθυνη δήλωση απογραφής λογισμικού που απαιτεί το Σώμα από επιλεγμένες επιχειρήσεις προτείνεται να αναγράφονται το όνομα του προγράμματος και η πηγή από το οποίο αποκτήθηκε (π.χ. Libre Office, http://el.libreoffice.org/) και στην θέση του αριθμού παραστατικού και της επωνυμίας του προμηθευτή, να αναγράφεται το όνομα της άδειας χρήσης λογισμικού, π.χ. LGPL.

Μπορείτε να διαβάσετε την απάντηση της ΕΕΛ/ΛΑΚ:

In.gr Τεχνολογία