Σε μια συνεδρίαση της τελευταίας στιγμής, το απόγευμα της Κυριακής, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία και αρχίσουν να ισχύουν περικοπές και αυξήσεις σε φόρους, εναποτίθενται οι ελπίδες για την αποτροπή του δημοσιονομικού κενού στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι δύο πλευρές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και το ενδεχόμενο μίας θετικής απόφασης είναι μάλλον μικρό.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 18:30 της Κυριακής (23:30 στην Ελλάδα) για να βρεθεί λύση και ήδη τα μέλη του σώματος, που είχε διακόψει για τις γιορτές, καλούνται να επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον.

Αν χρειαστεί, όπως ανέφερε στέλεχος του Κογκρέσου στο Reuters, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο σώμα θα προχωρήσει σε μαραθώνια συνεδρίαση ως την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου, όταν εκπνέει η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή (που επιβεβαιώθηκε και μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου) αρκεί για να περάσει η όποια πρόταση του κόμματος, αν φυσικά τεθεί νομοσχέδιο προς ψήφιση, ακόμα και αν υπάρξουν βουλευτές εκτός κομματικής γραμμής οι οποίοι θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση έστω και για περιορισμένη φορολογία.

Στη Γερουσία επικρατούν οι Δημοκρατικοί που έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για συμφωνία.

«Θα είμαι πολύ ειλικρινής· από άποψης χρόνου δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει τώρα» είπε ο Χάρι Ρέιντ, ηγέτης της πλειοψηφίας στο σώμα το οποίο επίσης συνήλθε εκτάκτως την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον και ο Μπαράκ Ομπάμα (ήταν στη Χαβάη για τις διακοπές των Χριστουγέννων) που επικοινώνησε με τους ηγέτες και των δύο κομμάτων και στα δύο σώματα για την εξεύρεση λύση.

Από την 1η Ιανουαρίου, στην αρκετά πιθανή περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, θα τεθούν σε ισχύ σειρά περικοπών και αυξήσεων στη φορολογία που θα πλήξουν κατά κύριο λόγο μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαρτώνται από κοινωνικές παροχές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε προτείνει επίμονα αμέσως μετά τις εκλογές την αύξηση στη φορολογία των υψηλότερων εισοδημάτων (250.000 δολάρια και αργότερα σαν παραχώρηση στα 400.000 δολάρια) ώστε να αποφευχθεί το πακέτο μέτρων. Αντιθέτως οι Ρεπουμπλικάνοι είναι είτε αρνητικοί στο ενδεχόμενο είτε αντιπροτείνουν φορολόγηση σε πολύ μεγαλύτερα κλιμάκια.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο τον συνδυασμό ανάπτυξης σε μάλλον χαμηλά επίπεδα, ανεργίας στα επίπεδα του 7,5%-8% και δυσμενούς παγκοσμίου περιβάλλοντος, η οικονομία των ΗΠΑ κινδυνεύει και πάλι να μπει σε ύφεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ