H εκπομπή ανοίγει το κεφάλαιο της ραγδαίας μεταπολεμικής ανάπτυξης του περιοδικού Τύπου του 50. Ενός σημαντικού κεφαλαίου στην πολιτισμική ιστορία της νεώτερης Ελλάδος, με τον αρχιτέκτονα των περιοδικών ποικίλης ύλης Απόστολο Μαγγανάρη. Μαρτυρίες 11/1 19.00 ΕΤ1
Με το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’50 ο κόσμος αρχίζει να παίρνει βαθιές ανάσες ανακούφισης, η ανέχεια αρχίζει να υποχωρεί, και η ζωή μπαίνει σε ρυθμό ομαλοποίησης.
Σ’ αυτήν ακριβώς την ιστορική φάση ανοίγει το κεφάλαιο της ραγδαίας μεταπολεμικής ανάπτυξης του περιοδικού τύπου. Ενός σημαντικού κεφαλαίου στην πολιτισμική ιστορία της νεώτερης Ελλάδος.
Είναι η περίοδος που δεν υπάρχει βέβαια τηλεόραση, η κυκλοφορία των βιβλίων είναι σχετικά περιορισμένη και τα λαϊκά, λεγόμενα τότε, περιοδικά, πρωτοστατούντος του «ΘΗΣΑΥΡΟΥ» και του «ΡΟΜΑΝΤΣΟΥ», μπαίνουν σχεδόν στο κάθε σπίτι.
Ενημέρωναν, ψυχαγωγούσαν όλη την οικογένεια και διαμόρφωναν μια κουλτούρα που μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα υψηλών στόχων διανόησης, είχε όμως τη δική της ποιοτική βαρύτητα και αξία.
Ο Απόστολος Μαγγανάρης είναι ο αρχιτέκτονας του περιοδικού τύπου στην Ελλάδα. Σ’ αυτόν οφείλεται η διαμόρφωση των περιοδικών της ποικίλης ύλης, ιδιαίτερα τη δεκαετία του ‘50 που το αναγνωστικό κοινό διψάει για ελαφρά αναγνώσματα τα οποία του προσφέρουν κάτι το καινούργιο.

Ιδρυτής και διευθυντής δεκάδων περιοδικών από τα προπολεμικά ακόμη χρόνια, ο Μαγγανάρης καταφέρνει να πιάνει τον παλμό του αναγνωστικού κοινού και να βάλει τη σφραγίδα του στον περιοδικό τύπο με υπευθυνότητα, ευαισθησία και ποιητικό οίστρο.
Για τον Απόστολο Μαγγανάρη και τα περιοδικά του 1950 μιλάνε στην εκπομπή, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Πόλυ Μηλιώρη (κόρη του εκδότη του Ρομάντσου Νίκου Θεοφανίδη), ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου Γιάννης Πλαχούρης, ο δημοσιογράφος και ποιητής Γιάννης Κορίδης, ο σκιτσογράφος Βασίλης Χριστοδούλου και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπόμης.

Σενάριο – σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίτσης
Φωτογραφία: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μοντάζ: Μάριος Ζώγκας