Σε άμεση διάψευση των εκτιμήσεων περί κινδύνου απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ έως το τέλος του 2012, που αναφέρονται στην έρευνα της Task Force προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ως το τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα υποβάλει αιτήματα πληρωμών για πολύ μεγάλα ποσά, πράγμα που θα αλλάξει ουσιωδώς την εικόνα των απορροφήσεων, τονίζει το ΥΠΑΝ.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει ότι «σε σχέση με τη σημερινή έκθεση της Task Force, ως προς τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, επισημαίνουμε ότι τα οριστικά συμπεράσματα θα εξαχθούν στο τέλος του χρόνου».

«Αυτές τις ημέρες η Ελλάδα θα υποβάλει αιτήματα πληρωμών για πολύ μεγάλα ποσά, γεγονός που θα αλλάξει ουσιωδώς την εικόνα των απορροφήσεων» τονίζει το ΥΠΑΝ.

«Επισημαίνουμε επίσης ότι, κατά τις δικές μας εκτιμήσεις και αυτό θα φανεί σε 15 ημέρες, δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος απώλειας κονδυλίων με την εφαρμογή του κανόνα Ν+2/3» προσθέτει και σημειώνει ότι:

«η Task Force ούτως ή άλλως δέχεται ότι η Ελλάδα είναι πάνω από τον Κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις, παρά το πρόβλημα ρευστότητας που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην υλοποίηση των προγραμμάτων».

Παραμένουν οι αδυναμίες στη φορολογική διοίκηση

Η έκθεση της Ομάδας Δράσης (με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ) επισημαίνει ακόμη αδυναμίες στον τομέα της φορολογίας υποστηρίζοντας ότι η λύση που επελέγη με την τροποποίηση του ΚΒΣ δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική και ότι θα μπορούσε να έχει επιλεγεί πιο φιλόδοξη λύση.

Αναφέρει ακόμη για τον τομέα των ελέγχων ότι οι στόχοι για ελέγχους δεν προβλέπεται να επιτευχθούν καθώς στο τέλος Οκτωβρίου είχαν γίνει έλεγχοι σε 467 πολύ εύπορα φυσικά πρόσωπα (έναντι στόχου 1300) και 88 μεγάλους φορολογούμενους (έναντι στόχου 300).

Αντίθετα έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος των ελέγχων για τη μη απόδοση ΦΠΑ (18.000 έλεγχοι έναντι στόχου 10.000).

Κύκλοι της Task Force ανέφεραν ότι μετά τις εκλογές βελτιώθηκε σημαντικά το επίπεδο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ χαρακτήριζαν την έλλειψη ρευστότητας ως το κρισιμότερο πρόβλημα στην οικονομία.

Οι ίδιοι κύκλοι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τομείς όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη διευκόλυνση των εξαγωγών κ.α.

Χαρακτήριζαν, ωστόσο, παράδοξο το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα εμπόδια σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως οι εξαγωγές.

Ανέφεραν, τέλος, ως ιδιαίτερης σημασίας την πρωτοβουλία για σύσταση γενικής γραμματείας Συντονισμού στο γραφείο του πρωθυπουργού για προγραμματισμό, διαιτησία και κεντρική συνεργασία με την Task Force.

H Task Force μέσω αρμοδίων στελεχών εξέφρασε επίσης δυσφορία για την καθυστέρηση της έναρξης εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τέλος, επεσήμαναν τον κίνδυνο, αντιδράσεις από το κατεστημένο ή από συμφέροντα να αποτελέσουν τροχοπέδη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο.Ρεν: η Ελλάδα αντιμετωπίζει βαθιά ριζωμένα προβλήματα

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα με αποφασιστικότητα όπως έχει αναγνωριστεί από το Eurogroup» δήλωσε από τις Βρυξέλλες, με αφορμή την έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν.

«Η Ομάδα Δράσης εργάζεται σκληρά για να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να δημιουργήσει ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση.»

» Η κυριότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων ανήκει στις ελληνικές αρχές, αλλά η Επιτροπή βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει και η Ομάδα Δράσης είναι η απτή απόδειξη αυτής της στήριξης» κατέληξε ο Φινλανδός Επίτροπος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πρόεδροι της ΕΕ και της Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοσέ Μπαρόζο οι οποίοι ενημερώνοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής χαιρέτισαν τις ελληνικές προσπάθειες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ