Εκτιμήσεις για ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, αξίας ακόμη και 427 δισ. ευρώ, με υπολογιζόμενο καθαρό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο 214 δισ. ευρώ ή 107% του ΑΕΠ, διατυπώνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank.

Η Deutsche Bank κάνει αναφορά σε εκτιμήσεις γεωλόγων οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι η Ελλάδα ίσως κατέχει σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σημειώνει ωστόσο ότι οι υπολογισμοί για την ύπαρξη 3,5 τρισ. κυβικών μέτρων αξίας 427 δισ. ευρώ στην περιοχή νότια της Κρήτης δεν είναι για την ώρα επαρκώς τεκμηριωμένοι, καθώς προέρχονται από τα ευρήματα φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα στο «πεδίο Levantine» το οποίο εκτείνεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας, Συρίας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Λιβάνου.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε προκαταρκτικές σεισμολογικές έρευνες σε λίγους μήνες από σήμερα και τα πρώτα πορίσματα αναμένονται στα μέσα του 2013. Επίσης, εντοπίζει ως αφορμή του διεθνούς ενδιαφέροντος τις αναφορές του Τύπου σε έρευνες επιστημόνων που τέθηκαν υπόψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα, εφόσον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα, η Deutsche Bank αναφέρει ότι μόλις ετοιμαστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο απαιτούνται 3-5 χρόνια ερευνών στα «αδειοδοτημένα οικόπεδα» και άλλα 5 χρόνια για την κατασκευή των υποδομών. Τα έσοδα θα αρχίσουν να τρέχουν σε μια περίοδο από 8 έως 10 έτη, αν βεβαίως επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης είναι ανάλογα με αυτά του «πεδίου Levantine», τα οποία υπολογίζονται από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) σε 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα.

Με βάση τις συνήθεις πρακτικές 25% θα απορροφηθεί από το κόστος παραγωγής, 25% θα είναι το κέρδος της εταιρείας που θα κάνει την εκμετάλλευση και το υπόλοιπο 50% θα είναι ο φόρος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή 214 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ