Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα οδηγήσει το πιστωτικό σύστημα σε σταθεροποίηση και σε ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής του επάρκειας, οι οποίοι επλήγησαν από τη συμμετοχή στο «κούρεμας» των ομολόγων.

Ωστόσο, τα κεφάλαια που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση δεν αναμένεται να «μεταφραστούν» σε νέες χορηγήσεις.

Η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και η πιστωτική επέκταση που θα την συνοδεύσει θα προέλθει από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, την σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και την δυνατότητα εξόδου των τραπεζών στην διατραπεζική αγορά.

Το βασικό αυτό συμπέρασμα προέκυψε, την Τρίτη, από τη συζήτηση που αφορούσε τις τραπεζικές εξελίξεις στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Όπως ανέφερε ο ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank Μιχαήλ Μασουράκης, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση δεν δημιουργούν νέα δάνεια (νέες χορηγήσεις).

Μόνον εάν γυρίσουν οι καταθέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα συμβεί με μαζική μορφή όταν αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, θα υπάρξει δυνατότητα ενίσχυσης την πιστωτικής επέκτασης, πρόσθεσε ο κ. Μασουράκης.

Αναφερόμενος στη διαδικασία επαναγοράς των ελληνικών ομολόγω, εκτίμησε ότι θα πετύχει και σημείωσε ότι τα hedge funds θα έχουν σημαντικά κέρδη.

Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προσεγγίζει το 20%, θα συνεχιστεί τουλάχιστον για 1,5 ακόμη έτος, μέχρι να επέλθει η οικονομική σταθεροποίηση από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management Θεόδωρος Κρίντας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αλλαγές που θα παρουσιαστούν στο τραπεζικό σύστημα, δίνοντας έμφαση στην διαχείριση της συνολικής σχέσης του πελάτη, στον επανασχεδιασμό των μοντέλων χορηγήσεων και στην αξιοποίση του ανθρώπινου δυναμικού των τραπεζών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ