Μειωμένη εμφανίστηκε το Νοέμβριο η εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα, καθώς η χαμηλή ζήτηση οδήγησε πτωτικά τα επίπεδα παραγγελιών από το εξωτερικό και απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας της Markit που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 41,8 μονάδες, οριακά υψηλότερα από το χαμηλό τετραμήνου των 41,0 μονάδων που κατέγραψε τον Οκτώβριο. Ο δείκτης, ωστόσο, βρίσκεται για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση.

Οι μειωμένες νέες παραγγελίες, κυρίως για εξαγωγικές εργασίες, διατήρησαν σε πτωτική τροχιά τα επίπεδα παραγωγής, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να καταγράφεται στην παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων.

Σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος σε συνάρτηση με τη μείωση του κύκλου εργασιών, οι Έλληνες κατασκευαστές προχώρησαν σε νέα περικοπή θέσεων εργασίας. Ο ρυθμός μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού ήταν ο δεύτερος ταχύτερος των τελευταίων επτά μηνών, έχοντας εξασθενήσει ελαφρώς από τον Οκτώβριο.

Μειωμένες εμφανίζονται οι τιμές εργοστασίου, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο, παρά τις υψηλότερες μέσες τιμές αγορών που κλήθηκαν να πληρώσουν οι κατασκευαστές καθώς αναφέρθηκαν αυξήσεις στις τιμές ορισμένων μετάλλων και άλλων πρώτων υλών.

«Τόσο η παραγωγή όσο και η απασχόληση στα εργοστάσια μειώθηκαν σημαντικά, καθώς οι κατασκευαστές ανταποκρίθηκαν στην πτωτική τάση των νέων εργασιών, δεδομένου ότι στην εγχώρια αγορά αλλά και στις διεθνείς αγορές καταγράφηκε συνεχιζόμενη εξασθένηση», σχολίασε ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit.

«Μέλη του πάνελ εξακολούθησαν να επισημαίνουν το ζήτημα σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα, το οποίο υπογραμμίστηκε από την έντονη συρρίκνωση της αγοραστικής δραστηριότητας και των αντίστοιχων αποθεμάτων προμηθειών, η οποία υπερέβη με διαφορά την πρόσφατη υποχώρηση των επιπέδων παραγωγής», προσέθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ