Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ανακόντα βιντεοσκοπήθηκε να ξερνά ολόκληρη κατσίκα

Ανακόντα βιντεοσκοπήθηκε να ξερνά ολόκληρη κατσίκα

Το κατσικάκι μάλλον έπεσε βαρύ σε ένα βουλιμικό φίδι του Αμαζονίου, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε  να ξερνά αμάσητο το λουκούλλειο δείπνο του. Όπως σχολιάζει ένας ερπετολόγος που εξέτασε το ντοκουμέντο, το ανακόντα δεν αποκλείεται να τρόμαξε από τους ανθρώπους, οπότε αποφάσισε να ξαλαφρώσει.

Το κατσικάκι μάλλον έπεσε βαρύ σε ένα βουλιμικό φίδι του Αμαζονίου, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε να ξερνά αμάσητο το λουκούλλειο δείπνο του.

Το βίντεο προκάλεσε αίσθηση στο YouTube, όπου αναρτήθηκε με τον μάλλον υπερβολικό τίτλο «Γιγάντιο Ανακόντα Ξερνά Ολόκληρη Αγελάδα». Στην πραγματικότητα, το άτυχο ζώο ήταν πιθανότατα μια κατσίκα, όπως σχολίασε στο LiveScience.com ο ερεπετολόγος Φρανκ Ιντιβίγλιο, πρώην εργαζόμενος του Ζωολογικού Κήπου του Μπρονξ, ο οποίος γράφει στο ιστολόγιο ThatReptileBlog.

Εξάλλου, το μεγαλύτερο ζώο που έχει επιβεβαιωμένα καταναλωθεί από φίδι σφιγκτήρα ήταν ένα ιμπάλα (είδος αφρικανικής γαζέλας) των 59 κιλών, το οποίο είχε καταπιεί ένας αφρικανικός πύθωνας το 1955.

Τα ανακόντα (υπάρχουν τέσσερα σύγχρονα είδη στο γένος Eunectes) ζουν αποκλειστικά στη Νότιο Αμερική. Φτάνουν τα 150 κιλά και θεωρούνται τα βαρύτερα φίδια του κόσμου -όχι όμως και τα μακρύτερα. Ο τίτλος αυτός ανήκει στο ζωνωτό πύθωνα Python reticulatus, ο οποίος μπορεί να φτάσει τα 8,7 μέτρα. Συγκριτικά, τα μακρύτερα ανακόντα σπάνια πλησιάζουν τα 6 μέτρα.

Ακόμα και ο ζωνωτός πύθωνας, πάντως, θα έμοιαζε νάνος μπροστά στον τιτανοβόα Titanoboa cerrejonensis, ένα τέρας με μήκος έως 15 μέτρα και βάρος γύρω στους 1,2 τόνους, το οποίο ζούσε στην περιοχή της σημερινής Κολομβίας πριν από 60 εκατ. χρόνια.

Τα ανακόντα, όπως όλοι οι σφιγκτήρες, τυλίγονται γύρω από τη λεία τους μέχρι να την σκοτώσουν από ασφυξία, οπότε την καταπίνουν ολόκληρη. Πέφτουν στη συνέχεια σε μια ληθαργική κατάσταση που διαρκεί αρκετές εβδομάδες, μέχρι τα ένζυμα του στομάχου να χωνέψουν το γεύμα. Το μόνο που βγαίνει από την άλλη άκρη είναι το τρίχωμα, τα μεγάλα οστά των ποδιών και οι οπλές.

«Αρκετοί άνθρωποι έχουν δει ανακόντα με κέρατα να προεξέχουν από το δέρμα τους -είχαν προσπαθήσει να καταπιούν ελάφια» αναφέρει ο Ιντιβίγλιο.

Προσθέτει ότι έχει δει ο ίδιος με τα μάτια του ένα ανακόντα να καταπίνει έναν κροκόδειλο καϊμάν μήκους 1,5 μέτρου. «Χρειάστηκε μια μέρα για να το σκοτώσει. [Τα ερπετά] δεν παθαίνουν ασφυξία εύκολα όπως τα θηλαστικά» σχολιάζει.

Σύμφωνα με τον ερπετολόγο, τα ανακόντα αναγκάζονται κάποιες φορές να ξεράσουν το γεύμα τους προκειμένου να αποφύγουν κινδύνους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το φίδι δεν αποκλείεται να αναστατώθηκε από τους ανθρώπους που τράβηξαν το βίντεο. «Πιθανότατα θα είχε κρατήσει το κατσίκι στο στομάχι του αν δεν είχε ενοχληθεί» λέει ο Ιντιβίγλιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024