Όλα τα σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το τι τελικά θα ισχύσει για τις αποδείξεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζουν το θέμα των αποδείξεων, με σκοπό να επαναφέρουν το μέτρο με τη μορφή κινήτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Κάποιες άλλες πληροφορίες μιλούν για πλήρη κατάργηση του μέτρου της συλλογής αποδείξεων ώστε να μην υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Με τις αρχικές προτάσεις προβλεπόταν ότι κάθε μισθωτός και συνταξιούχος θα έπρεπε να συγκεντρώνει αποδείξεις αξίας μέχρι ποσού που ισοδυναμεί με το 25% του μέχρι τις 42.000 ευρώ δηλούμενου και φορολογούμενου με την κλίμακα ατομικού εισοδήματος του.

Δηλαδή για ποσό εισοδήματος άνω των 42.000 ευρώ, οι αποδείξεις που θα έπρεπε να μαζευτούν δεν μπορούσαν να υπερβαίνουν πλέον το ποσό των 10.500 ευρώ, ήτοι το 25% των 42.000 ευρώ.

Η πρόταση αυτή προέβλεπε πως αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών υπολειπόταν του απαιτούμενου ποσού, θα επιβαλλόταν φόρος 21% επί της διαφοράς. Με τον τρόπο αυτό το πέναλτι για τις ελλιπείς αποδείξεις θα αυξανόταν από 10% σε 21%.

Ωστόσο, στο κείμενο του νομοσχεδίου που απεστάλη στα κόμματα δεν αναγράφονται οι εν λόγω ρυθμίσεις.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζουν το θέμα των αποδείξεων, με σκοπό να επαναφέρουν το μέτρο με τη μορφή κινήτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Κάποιες άλλες πληροφορίες μιλούν για πλήρη κατάργηση του μέτρου της συλλογής αποδείξεων ώστε να μην υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ