Κατηγορίες για διαφθορά απήγγειλαν οι αυστριακές Αρχές σε βάρος του πρώην ευρωβουλευτή και υπουργού Εσωτερικών Έρνστ Στράσερ, στο πλαίσιο του σκανδάλου «μετρητά αντί τροπολογιών» που έφεραν στο φως το 2011 Βρετανοί δημοσιογράφοι που υποδύονταν τους λομπίστες, και το οποίο «αγγίζει» άλλα τρία μέλη της Ευρωβουλής από την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Ισπανία. Ο 56χρονος Στράσερ, μέλος του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, αρνείται τις κατηγορίες.

Συντάκτες της εφημερίδας Sunday Times, οι οποίοι υποδύονταν τους λομπίστες, κατέγραψαν τον Έρνστ Στράσερ ενώ εκείνος απαιτούσε 100.000 ευρώ για να προωθήσει μια τροπολογία σε νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα είχε δεσμευτική ισχύ για την ΕΕ.

Ο ίδιος δεν ήταν διαθέσιμος για κάποια δήλωση μετά την είδηση της απαγγελίας του κατηγορητηρίου, ωστόσο ο σύνηγορός του Τόμας Κράλικ δήλωσε πως πελάτης του αρνείται τις κατηγορίες διαφθοράς.

Ο Στράσερ έχει ήδη δηλώσει πως δεν άλλαξαν χέρια μετρητά, υποστηρίζοντας πως είχε καταλάβει πως οι δημοσιογράφοι δεν εκπροσωπούσαν στην πραγματικότητα ειδικά συμφέροντα και συνομίλησε μαζί τους για να καταλάβει τι πραγματικά ήθελαν.

Εφόσον καταδικαστεί, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας την περίοδο από το 2000 έως το 2004, αντιμετωπίζει μέχρι και δεκαετή ποινή κάθειρξης.

Η υπόθεση «μετρητά για τροπολογίες» είναι ένα από πολλά σκάνδαλο που οδήγησαν την Αυστρία να υιοθετήσει πακέτο νομοθεσίας με κώδικες ηθικής, με ζητούμενο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και τους δημόσιους λειτουργούς εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2013, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ειδική ομάδα των εισαγγελέων που χειρίζεται υποθέσεις διαφθοράς που αγγίζουν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα απήγγειλε το κατηγορητήριο έπειτα από έρευνα που διήρκεσε 15 μήνες και επεκτάθηκε σε πέντε χώρες. Ανακρίθηκαν συνολικά 90 άτομα και ελέγχθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί.

Σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ο Έρνστ Στράσερ «θεωρείται ύποπτος ότι απαίτησε το 2010 το ποσό των 100.000 ευρώ από δύο υποτιθέμενους λομπίστες -στην πραγματικότητα ήταν δημοσιογράφοι βρετανικής εφημερίδας- προκειμένου να επηρεάσει νομοθεσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ