Στην σκληρή του γραμμή απέναντι στην Αθήνα επιμένει το Βερολίνο, απορρίπτοντας ως «ανούσιες στην παρούσα φάση» τις συζητήσεις για περισσότερο χρόνο ή χρήματα και την πιθανότητα κουρέματος με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα -με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επικρίνει παράλληλα έντονα τη σεναριολογία για έξοδο από το ευρώ.

Το ελληνικό πρόγραμμα έχει ήδη «προσαρμοστεί αρκετά» τόνισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt, λέγοντας πως δεν βλέπει περιθώριο για νέες παραχωρήσεις. Επεσήμανε ιδιαίτερα και τις καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια των δύο εκλογικών μαχών και την μακρά περίοδο ακυβερνησίας.

«Το πρόβλημα με το πρόγραμμα προσαρμογής δεν προέκυψε επειδή έχει λάθη, αλλά επειδή εφαρμόζεται ανεπαρκώς» υπογράμμισε. Και για αυτό, συμπλήρωσε, «δεν βοηθά τώρα να συζητούμε για περισσότερα χρήματα ή για περισσότερο χρόνο».

Ο Γερμανός υπουργός απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο κουρέματος στο ελληνικό χρέος που θα επέβαλε απομειώσεις στα μέλη της Ευρωζώνης που διακρατούν ελληνικό χρέος -ο μεγαλύτερος πιστωτής από τη Γερμανία που συμμετείχε στο πρώτο κούρεμα, σημείωσε, ήταν η κρατική «bad bank» HRE. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, το γερμανικό δημόσιο έχει ήδη «κουρέψει» ελληνικό χρέος, και «δεν έχει νόημα κάθε μισό χρόνο να προχωρούμε σε μία τέτοια κίνηση».

Ο Σόιμπλε, τέλος, επιτέθηκε σε όσους εντός και εκτός Γερμανίας επαναφέρουν τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας πως προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ήδη ταραγμένο κλίμα στις αγορές. «Όταν επιθυμεί κανείς να υπάρχει κάποιος βαθμός ηρεμίας, δεν μπορεί να τροφοδοτεί την αβεβαιότητα με σενάρια» τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως ο Σόιμπλε είχε επικρίνει μόλις το Σάββατο τον επικεφαλής του ινστιτούτου ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν, σχετικά με τις εκτιμήσεις του για το κόστος πιθανής ελληνικής εξόδου, λέγοντας πως «θα έπρεπε να αφήσει τους μπακαλίστικους υπολογισμούς να τους κάνουν οι μπακάληδες».

Ο Ρέσλερ όμως επιμένει

Ο υπουργός Οικονομικών συνιστά μεν «προσοχή», αλλά ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ επανήλθε και την Κυριακή, επιμένοντας όχι μόνο ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις αλλά και ότι η ίδια η Ελλάδα θα κληθεί να αποφασίσει για την παραμονή της -λέγοντας πως απλά επεσήμανε ότι «έξοδός της από την Ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει πολλούς ειδικούς, το FDP και εμένα».

Σε δηλώσεις του στην γερμανική ραδιοφωνία, ο Ρέσλερ ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα δεν λάβει νέα χρηματοδότηση επειδή η έκθεση της τρόικας θα δείχνει ότι δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, κινδυνεύει με αδυναμία πληρωμών. «Και τότε θα ξεκινήσει στην ίδια την Ελλάδα συζήτηση. Επιμένω ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο να συμπεράνουν οι ίδιοι ότι μια έξοδος θα ήταν σοφότερη. Την απόφαση θα πρέπει η Ελλάδα να την πάρει η ίδια. Εγώ κατέστησα απλώς για εμάς σαφές ότι μια έξοδός της από την Ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει πολλούς ειδικούς, την FDP και εμένα».

Απορρίπτοντας μάλιστα τον ισχυρισμό ότι τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα, είπε ότι όλοι περιμένουν την έκθεση της τρόικας. Ο ίδιος πάντως δήλωσε για μια ακόμη φορά «σκεπτικός» σε ό,τι αφορά το «εάν η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει τους συμφωνηθέντες όρους μεταρρυθμίσεων», διότι, όπως είπε, η εμπειρία την οποία είχε ως υπουργός Οικονομίας μάλλον είναι μάλλον απογοητευτική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ