Το θέμα του αινιγματικού θανάτου του Αλαν Τούρινγκ επαναφέρει καθηγητής πανεπιστημίου από την Νέα Ζηλανδία. Ο Τζακ Κόπλαντ θέτει στο μικροσκόπιο τα στοιχεία με τα οποία τεκμηριώθηκε το 1954 η αυτοκτονία ενός ανθρώπου που θεωρείται από πολλούς ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών, το όνομά του όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αποκρυπτογράφηση των γερμανικών κωδικών που παρήγαγε η πανίσχυρη μηχανή Enigma.

Ο Άλαν Τούρινγκ βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του, όταν στο κομοδίνο του βρισκόταν ένα μισοφαγωμένο μήλο (στο οποίο μάλιστα αποδίδεται και το χαρακτηριστικό δαγκωμένο μήλο-σήμα της Apple), το οποίο θεωρήθηκε ότι ήταν μολυσμένο με κυάνιο.

Αυτή είναι και η μέθοδος που θεωρείται ότι επέλεξε να θέσει τέρμα στη ζωή του ο μόλις 41 ετών άνδρας, που επέλεξε την «ορμονική θεραπεία» αντί της φυλάκισης για να αντιμετωπίσει την «σεξουαλική του διαστροφή» (ήταν ομοφυλόφιλος). Άλλοι λένε, ότι ήταν ένα «απόσπασμα» από το παραμύθι με την «Χιονάτη και τους επτά νάνους», στο οποίο η Χιονάτη ξυπνάει με το φιλί ενός πρίγκιπα, αφού έχει πέσει σε βαθύ ύπνο με το δάγκωμα ενός δηλητηριασμένου μήλου.

Ο καθηγητής Τζακ Κόπλαντ στο Πανεπιστήμιο του Canterbury και διευθυντής του Turing Archive (History of Computing) τονίζει ότι το μήλο ποτέ δεν εξετάστηκε για κυάνιο. Παρά το γεγονός ότι η καταδίκη για την ομοφυλοφιλία του στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα του, ο Τούρινγκ το αντιμετώπιζε με χιούμορ, υποστηρίζει ο καθηγητής σε συνέδριο στο Όξφορντ το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου επιστήμονα, επικαλούμενος καταγεγραμμένες δηλώσεις ανθρώπων στον στενό του κύκλο. Επιπλέον, επάνω στο γραφείο του είχε αφήσει ένα σημείωμα με τη λίστα όλων όσων έπρεπε να κάνει μετά το Σαββατοκύριακο.

Ο καθηγητής Κόπλαντ θεωρεί πιο πιθανό να συνέβη αυτό που υποστήριξε η μητέρα του, δηλαδή ατύχημα, συνέπεια της απροσεξίας του κατά την διενέργεια πειραμάτων χημείας στο «δωμάτιο με τους εφιάλτες», όπως το αποκαλούσε.

Διαβάστε περισσότερα για τον Τούρινγκ στην Βικιπαίδεια και στο BBC.

In.gr Τεχνολογία