Νόμιμα παραθυράκια και εταιρείες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιεί η Apple, όπως και άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες για να κερδίσουν δισεκατομμύρια από φόρους που δεν καταβάλλουν εκμεταλλευόμενες το ευνοϊκό καθεστώς, αναφέρουν οι New York Times.

Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις που ακολουθούν, μεταξύ άλλων, η Google, η Amazon και η Yahoo είναι σύμφωνες με τους αμερικανικούς νόμους και με τους νόμους άλλων χωρών.

Μία από τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους είναι η σύσταση θυγατρικών σε χώρες με χαμηλή φορολογία, όπως στην Ευρώπη είναι η Ιρλανδία, η Ολλανδία, οι Βρετανικές Παρθένες νήσοι και το Λουξεμβούργο.

Μέσα από αυτές τις θυγατρικές (που μπορεί να είναι και εταιρείες με υποτυπώδες προσωπικό) περνούν τα έσοδα από χώρες με μεγαλύτερη φορολογία. Με τον τρόπο αυτό για την εταιρεία οι φόροι είναι συνολικά χαμηλότεροι.

Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, είναι ευνοϊκή για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας γιατί φορολογεί με 12,5% τα έσοδα από τα πατενταρισμένα προϊόντα έναντι του 35% που ισχύει στις ΗΠΑ.

Οι εταιρείες εκμεταλλεύονται ακόμη τις διαφορές στο φορολογικό καθεστώς από την μία πολιτεία των ΗΠΑ στην άλλη. Η Apple έχει για το λόγο αυτό γραφείο στο Ρίνο της Νεβάδας όπου η φορολόγηση είναι μηδενική για να αποφύγει τη φορολόγηση της Καλιφόρνιας που είναι περίπου 9%.

Χάρη σε όλες αυτές τις ενέργειες οι εταιρείες εξασφαλίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών θα προέρχονται από το εξωτερικό και έτσι θα φορολογούνται αναλογικά πολύ λιγότερο από ό,τι θα γινόταν μέσα στις ΗΠΑ.

Η Apple το 2011, αναφέρουν οι New York Times, φορολογήθηκε στις ΗΠΑ με 3,3 δισεκατομμύρια για κέρδη που έφτασαν τα 34,2 δισεκατομμύρια, μόλις δηλαδή το 10% του ποσού. (Παραταύτα, το Forbes επισημαίνει ότι το ποσό των φόρων θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο και το αποδίδει σε λάθος υπολογισμούς των NYT)

Το περίπλοκο σύστημα των εταιρειών κάνει δύσκολο για τις ΗΠΑ να υποχρεώσουν τις εταιρείες να δηλώνουν περισσότερα έσοδα εντός της χώρας, άρα και να φορολογείται με την εκεί πολιτειακή και ομοσπονδιακή κλίμακα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ