Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ φαίνεται να έχει χωριστεί στα δύο σε σχέση με την μεταρρύθμιση στην υγεία η οποία παρουσιάζεται ενώπιον του αυτή την εβδομάδα μετά από προσφυγή 26 πολιτειών.

Την Τρίτη, δεύτερη ημέρα των ακροάσεων, το σώμα των εννέα ισόβιων δικαστών, όπως αναφέρει το Reuters, φάνηκε ότι έχει διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη συνταγματικότητα διάταξης που υποχρεώνει τους πολίτες να έχουν ιατρική ασφάλιση ή, διαφορετικά, να καταβάλουν πρόστιμα.

Η συζήτηση μπήκε στην ουσία του ζητήματος μετά από τη σύντομη εξέταση τη Δευτέρα ενός τεχνικού ζητήματος που θα μπορούσε να αναβάλλει την εξέταση της υπόθεσης μόνο όταν ο νόμος τεθεί σε πλήρη ισχύ, το 2014.

Οι θεωρούμενοι ως συντηρητικοί δικαστές, οι οποίοι κατά κύριο λόγο διορίστηκαν από Ρεπουμπλικάνους προέδρους, έθεταν ερωτήματα για τη νομιμότητα της πολυσυζητημένης διάταξης (γνωστής σαν individual mandate) ενώ άλλοι φάνηκαν να υπερασπίζονται το νόμο.

Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι καλώς το Κογκρέσο ενέκρινε το νόμο που υποχρεώνει τους πολίτες στην αγορά ασφάλισης γιατί, κατά την κυβέρνηση, όλοι θα χρειαστούν κάποια στιγμή στη ζωή τους παροχές υγείας και, γενικότερα, θα εντάξει 32 εκατομμύρια πολίτες στο σύστημα ασφάλισης.

Ο συντηρητικός δικαστής Κένεντι επισήμανε και αυτός, τασσόμενος έμμεσα υπέρ του νόμου, ότι οι νέοι που είναι και ανασφάλιστοι επηρεάζουν το όλο σύστημα καθώς δεν πληρώνουν για τις παροχές αλλά μακροπρόθεσμα χρησιμοποιούν τους πόρους του συστήματος. Αυτό δεν απέχει πολύ από την κυβερνητική θέση ότι όσοι δεν έχουν ασφάλιση μετακυλίουν ουσιαστικά το κόστος στους φορολογούμενους.

Αντίθετα, οι πολιτείες που προσέφυγαν στο Δικαστήριο υποστηρίζουν ότι το Κογκρέσο παραβίασε με τη διάταξη τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ελευθερίας. (Κατά την κυβέρνηση η παρέμβαση δικαιολογείται γιατί είναι παρέμβαση στο «εμπόριο μεταξύ των πολιτειών» μία από τις εξουσίες του Κογκρέσου).

Η τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο στο μέσω της προεκλογικής περιόδου. Ο νόμος, που ψηφίστηκε το 2010, έχει καταστεί βασικό θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ