Την νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπό τον Ρόμπερτ Φίτσο –και πολύ πιθανό με αυτοδυναμία– δείχνουν οι προβλέψεις για τις εκλογές του Σαββάτου στη Σλοβακία. Άσχημα ποσοστά για τα κόμματα της κεντροδεξιάς που είχαν συνασπιστεί υπό την Ιβέτα Ραντιτσόβα η οποία θα αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή.

Οι πρόωρες εκλογές κατέστησαν αναγκαίες μετά την ανατροπή της απερχόμενης τετρακομματικής κυβέρνησης της Ιβέτα Ραντιτσόβα, κατά την πρόταση μομφής στις 13 Οκτωβρίου 2011. Η πρωθυπουργός είχε συνδέσει με τη συμμετοχή της χώρας της στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, την οποία απέρριπτε το κυβερνητικό της σχήμα σε όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (που είχε κυβερνήσει στη χώρα στο διάστημα 2006-2010) εμφανίζεται με ένα σταθερό και μεγάλο προβάδισμα, που πιθανόν να του εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Κάποιοι δημοσκόποι προβλέπουν ότι μπορεί μάλιστα να μην απέχει πολύ ακόμη και από μια συνταγματική πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ήδη στις εκλογές του Ιουνίου του 2010, οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν το μόνο κόμμα που είχε αυξήσει το ποσοστό του και είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη, χωρίς όμως να μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, καθώς ο μέχρι τότε εταίρος του είχε μειώσει αισθητά το ποσοστό του.

Αντίθετα, πανωλεθρία φέρεται να αναμένει το μεγαλύτερο κόμμα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, τη Δημοκρατική και Χριστιανική Ένωση της Ραντιτσόβα (που έχει ανακοινώσει την αποχώρησή της από την πολιτική, μετά τις εκλογές) και του σημερινού υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργού, Μίκουλας Ντζουρίντα, που κατηγορείται για εμπλοκή σε σκάνδαλο παρακολούθησης τηλεφώνων την εποχή της πρωθυπουργίας του (1998-2006).

Ο Ντζουρίντα είχε θεωρηθεί στη Δύση ως ο πολιτικός-πρότυπο για την πλήρη μετάβαση της Σλοβακίας στην οικονομία της αγοράς, στο εσωτερικό όμως της χώρας, η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική του και οι ριζοσπαστικές αντιλαϊκές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του, είχαν πλήξει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και τον πληθυσμό της επαρχίας.

Τον Ιούλιο του 2010 ο τετρακομματικός δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Ραντιτσόβα, της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας, είχε αναλάβει με κεντρικό σύνθημά του τη λιτότητα και το πάγωμα της συμμετοχής της Σλοβακίας στη βοήθεια προς την Ελλάδα που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος, μετά τη θεωρούμενη ως σίγουρη, εκλογική του νίκη, θα κληθεί να ανακαλέσει αρκετές από τις αποφάσεις των προκατόχων του.

Οι Σοσιαλδημοκράτες φέρονται να συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξεως του 39,7% και 75 από τις συνολικά 150 έδρες, το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα 10,4% και 20 έδρες, το κόμμα «Γέφυρα» της ουγγρικής μειονότητας 7% και 13 έδρες, ενώ την είσοδο στη Βουλή φέρεται να εξασφαλίζει η κίνηση των «Ελεύθερων Πολιτών και Ανεξαρτήτων Προσωπικοτήτων» του πρώην Επιτρόπου της Σλοβακίας στην ΕΕ Γιαν Φίγκελ, με 6% και 13 έδρες. Την είσοδο στη Βουλή διεκδικούν ακόμη τρία κόμματα, το «99%- Αστική ψήφος» με 5,2%, η «Δημοκρατική και Χριστιανική Ένωση» του Μίκουλας Ντζουρίντα με ένα 5,1% και το κόμμα «Ελευθερία και Αλληλεγγύη, του Ρίχαρντ Ζούλικ (πολιτικού με θέσεις κατά της Ελλάδας) επίσης με 5,1%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ