«Τα έξυπνα κινητά έχουν πρόβλημα με το ιδιωτικό απόρρητο». Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού ξεκινάει τη δράση «Ελευθερώστε το Android σας!», παρά το γεγονός ότι το Android είναι, τουλάχιστον κατά κύριο λόγο, ελεύθερο λειτουργικό σύστημα.

Όπως εξηγεί η μη κερδοσκοπική οργάνωση που δηλώνει ότι εργάζεται για την ελευθερία στην αναδυόμενη ψηφιακή κοινωνία, το Android είναι ελεύθερο, όμως οι οδηγοί για τις συσκευές και οι εφαρμογές του δεν είναι «ελεύθεροι, όπως στην ελευθερία». Όπως καταγγέλλει, συχνά λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα των χρηστών, τους κατασκοπεύουν και μερικές φορές, δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν.

Σκοπός της δράσης είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επανακτήσουν τον έλεγχο της συσκευής Android, είτε πρόκειται για smartphone είτε για tablet.

  • Η δράση «Ελευθερώστε το Android σας!» προτείνει εκδόσεις Android «που έχουν βελτιστοποιηθεί για να έχει ο χρήστης τον έλεγχο» καθώς και μια εναλλακτική αγορά που παρέχει αποκλειστικά εφαρμογές «ελεύθερες, όπως στην ελευθερία». Ανάμεσά τους, το Replicant, το οποίο είναι μια διανομή Android, πλήρως ελεύθερο λογισμικό -τρέχει όμως μόνο σε HTC Dream/Magic, Nexus One, Nexus S και Galaxy S- αλλά και η δημοφιλής CyanogenMod. Δείτε στο δικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού τις ελεύθερες εκδόσεις Android που μπορούν να εκτελεστούν στη συσκευή σας.

Αυτή τη στιγμή, το FSF και ο γερμανικός οργανισμός για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου FoeBuD e.V. συνεργάζονται με το FSFE σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις συνθήκες για την ελευθερία στο λογισμικό και το ιδιωτικό απόρρητο στο χώρο των κινητών. Το FSFE με χαρά προσβλέπει στη συμμετοχή και άλλων οργανώσεων στη δράση αυτή.

«Στους χρήστες αξίζει να έχουν πλήρη έλεγχο στις κινητές συσκευές τους», δηλώνει ο Torsten Grote, μέλος του FSFE και εμπνευστής της δράσης. «Αν το τηλέφωνό σας δουλεύει με Ελεύθερο Λογισμικό, εσείς είστε το αφεντικό». Αν εκτελεί ιδιοκτησιακό λογισμικό, παραδίδετε τον έλεγχο της ψηφιακής σας ζωής σε κατασκευαστές και προγραμματιστές εφαρμογών».

Η απουσία ελευθερίας στο λογισμικό με το οποίο λειτουργούν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τα πινάκια (tablets) γίνεται όλο και περισσότερο προβληματική. Πολλές εφαρμογές κατασκοπεύουν τους χρήστες τους χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν (Carrier IQ) και μεταδίδουν προσωπικά δεδομένα όπως τα βιβλία διευθύνσεων στο iPhone. Άλλες συσκευές είναι πλήρως κλειδωμένες, δεν αφήνουν τους χρήστες να αφαιρέσουν συγκεκριμένες εφαρμογές ή απλά δεν τους στέλνουν ενημερώσεις.

«Το λειτουργικό σύστημα Android μπορεί να είναι κατά κύριο λόγο ελεύθερο, αλλά πολλές εφαρμογές δεν είναι», δηλώνει ο Karsten Gerloff, Πρόεδρος του FSFE. «Οι κινητές συσκευές περιέχουν πολλά στοιχεία για τη ζωή μας. Με αυτήν τη δράση, δεν θα ευαισθητοποιήσουμε μόνο για το πόσο σημαντική είναι η ιδιωτικότητα και η ελευθερία στα έξυπνα κινητά και στα πινάκια. Θα δώσουμε επίσης στους χρήστες τα μέσα για να βελτιώσουν οι ίδιοι τις δικές στους συσκευές».

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr