Στο 6,5% ανεβάζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) την εκτίμησή του για τη μείωση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011, προβλέποντας αρνητικούς ρυθμούς στη μεταβολή του ΑΕΠ μέχρι και τα μέσα του 2013.

Σταθεροποίηση του πληθωρισμού κοντά στο 2% αλλά και εκτόξευση της ανεργίας στο 22,3% τον επόμενο χρόνο προβλέπει το ΚΕΠΕ, αναμένοντας δειλή ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο του 2013.

Οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ έγιναν συνυπολογίζοντας την επίδραση του PSI, βάσει των παραμέτρων της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.

Το κέντρο αναμένει πως, σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, η μείωση του πραγματικού ΑΕΠ θα φτάσει φέτος το 3,42%, με τρίμηνο βαθύτερης ύφεσης το τρέχον (οπότε και εκτιμάται πως η μείωση θα φτάσει το 4,18%).

Η ύφεση εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και το 2013 με μείωση 0,04% -το ΚΕΠΕ προβλέπει αρνητικά πρόσημα στα δύο πρώτα τρίμηνα (-0,94% και 0,07%), τοποθετώντας την ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο του 2013 (+0,38%).

Άσχημες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, την οποία το ΚΕΠΕ βλέπει συνεχώς αυξανόμενη σε όλο το επισκοπούμενο διάστημα: Το μέσο ετήσιο ποσοστό για το 2011 τοποθετείται στο 17,1%, για φέτος στο 20,3% και για το 2013 στο 22,32%.

Τέλος το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται ελλειμματικό σε όλο το παραπάνω διάστημα, αν και τα στοιχεία προβλέπουν σταδιακό περιορισμό της υστέρησης: Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το ισοζύγιο προβλέπεται σε -9,3% το 2011, σε -8,15% φέτος και σε -7,26% το 2013.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του ΣΕΠΕ, ο αναπληρωτής υπεύθυνος τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Χρ.Σταϊκούρας ανέφερε πως «η ύφεση είναι όλο και βαθύτερη και η ανεργία όλο και υψηλότερη, απέχοντας πολύ από τους στόχους του προϋπολογισμού».

Οι αποκλίσεις αυτές, υπογραμμίζει ο Χρ.Σταίκούρας, κάνουν πιο «επείγουσα από ποτέ την επαναξιολόγηση και τροποποίηση συγκεκριμένων πολιτικών οι οποίες έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές, και τη συμπλήρωσή τους με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ