Από τη βρεφική ηλικία πρέπει να ξεκινά η πρόληψη της παχυσαρκίας, κι αυτό γιατί ένα παχύσαρκο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος ενήλικας και να βρεθεί αντιμέτωπο με προβλήματα όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, το λιπώδες ήπαρ, η κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας διεθνώς. Τα παχύσαρκα παιδιά, ιδιαίτερα όταν είναι μεγαλύτερα των 7 χρόνων, έχουν μεγάλη πιθανότητα να μεταπέσουν σε παχύσαρκους ενήλικες , ενώ το 70% των παχύσαρκων εφήβων θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Σημαντικό για την πρόληψη είναι η εντόπιση του προβλήματος με τακτικό έλεγχο των σωματομετρικών στοιχείων του παιδικού πληθυσμού και την παρακολούθησή του μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος.

«Η πρόληψη πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίς, από τη βρεφική ηλικία με την υποστήριξη αποκλειστικού θηλασμού τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Μετά τους 6 μήνες και την εισαγωγή της στερεάς τροφής, συνιστάται ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στην εξοικείωση με νέες γεύσεις υγιεινών τροφών. Οι γονείς και το μοντέλο ζωής που έχουν επιλέξει ασκεί καθοριστικό ρόλο στη διατροφική εκπαίδευση του παιδιού. Παιδιά γονέων οι οποίοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή και έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο υγιεινής διαβίωσης» επισημαίνει η επιμελήτρια Β’ της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Τατιανή Μούδιου, σε ανακοίνωση που θα παρουσιάσει στην 22η Επιστημονική – Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική, η οποία θα διεξαχθεί τις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΕ,health.in.gr