Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ βαρύτερες εκείνων που προβλέπονταν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin.

«Συμφωνήσαμε χθες (Παρασκευή) να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών» στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου.

Από τον Βιτόριο Γκρίλι, αξιωματούχο από το ιταλικό ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων της Ευρωζώνης, ζητήθηκε να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις με τις τράπεζες, ανακοίνωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών το Σάββατο.

Παράλληλα, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέρ Ρέιντερς έκανε ανοικτά λόγο για «κούρεμα» της τάξης του 50%: Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε στο France24 το Σάββατο, ο Ρέιντερς ανέφερε ξεκάθαρα πως το 21% που προβλέπεται στη συμφωνία του Ιουλίου «θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί».

«Δεν πιστεύω πως απέχουμε πολύ από το να καταλήξουμε σε «εγκατάλειψη» τουλάχιστον κατά το ήμισυ» όσον αφορά το ελληνικό χρέος, είπε σύμφωνα με το Reuters ο Βέλγος υπουργός.

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ απέφυγε μεν οποιαδήποτε αναφορα σε ποσοστά, αλλά κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας τα περί συζητήσεων με τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Η κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη εδώ και δύο χρόνια συνιστά «έναν αληθινό κίνδυνο» για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προσερχόμενος στο Ecofin.

«Θα συζητήσουμε στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας για μια πλήρη λύση στην κρίση. Είχαμε λάβει αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα που χρησίμευσαν ως γύψος, για να κρατήσουν μερικές εβδομάδες», τόνισε κατά την άφιξή του στη σύνοδο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Μια «λύση με διάρκεια θα βοηθήσει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια λύση στην κρίση είναι το μοναδικό πραγματικό στοιχείο που μπορεί να δώσει ώθηση στη βρετανική οικονομία αυτό το τρίμηνο».

«Είναι συνεπώς προς το συμφέρον των Βρετανών να επιλυθεί αυτή η κρίση και αυτό πρέπει να γίνει τώρα» επισήμανε ο Όσμπορν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ