Η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, το οποίο καταδικάζει το συριακό καθεστώς για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες άτομα. Το σχέδιο απόφασης, το οποίο κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς ψήφιση, δεν έκανε λόγο για κυρώσεις, αλλά απειλούσε με «στοχευμένα μέτρα», μόνο εάν συνεχιζόταν η καταστολή των διαδηλώσεων.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές προσπάθειες να σταματήσουν οι βιαιότητες κατά των πολιτών της Συρίας.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «εξοργισμένη» για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Μάλιστα, την ώρα που ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ μιλούσε μετά την ψηφοφορία, η Σούζαν Ράις σηκώθηκε και βγήκε από την αίθουσα.

Ο Ζεράρ Αρόντ, ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η απόφαση δείχνει «περιφρόνηση για τα νόμιμα συμφέροντα όσων έχουν πολεμήσει στη Συρία».

Το σχέδιο ψηφίσματος που προωθούσαν οι ευρωπαϊκές χώρες επρόκειτο αρχικά να περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Γνωρίζοντας, όμως, τη διαφωνία της Μόσχας και του Πεκίνου, οι ευρωπαϊκές χώρες που το προωθούσαν (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Πορτογαλία) αποφάσισαν να ρίξουν τους τόνους και να μην προχωρήσουν σε εκκλήσεις για άμεσες κυρώσεις κατά της συριακής κυβέρνησης.

Το νέο σχέδιο απόφασης το οποίο κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς ψήφιση, δεν απειλούσε με κυρώσεις, αλλά με «στοχευμένα μέτρα» και αυτό μόνο εάν συνεχιζόταν η καταστολή των διαδηλώσεων.

Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι το σχέδιο απόφασης βασιζόταν «στην φιλοσοφία της αντιπαράθεσης» και πρόσθεσε ότι είναι «απαράδεκτο» ένα τελεσίγραφο προς τη Συρία για κυρώσεις.

«Αυτή η προσέγγιση είναι κατά της αρχής της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στη βάση ενός εθνικού διαλόγου στη Συρία» πρόσθεσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Από την πλευρά της, η Κίνα δήλωσε ότι είναι κατά της «ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις» της Συρίας.

Το σχέδιο του ΟΗΕ έλαβε εννέα ψήφος υπέρ, ενώ υπήρχαν και τέσσερις αποχές. Με την καταψήφιση του από τη Ρωσία και την Κίνα, δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

Η Μόσχα είχε ξεκαθαρίσει την Τρίτη ότι δεν θα στηρίξει ψήφισμα καταδίκης της Δαμασκού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς όμως να πει εάν επρόκειτο να ασκήσει βέτο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότερα από 2.700 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε ξεκίνησε η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ