Στη Βουλή κατατέθηκε την Παρασκευή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την παύση των πέντε από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τροπολογία, «η θητεία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ, πλην της θητείας του προέδρου και του μέλους που ορίστηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ λήγει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».

Οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των μελών η θητεία των οποίων λήγει.

Νωρίτερα, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους της επιτροπής της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά, είχε δηλώσει στο ΒΗΜΑ 99,5 ότι το «έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας».
{{{ audio1 }}}
Το ζήτημα προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Γραπτή ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ακραίο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που εγείρει θέματα νομιμότητας και αξιοπιστίας.

Άμεση και ανεξάρτητη διερεύνηση των καταγγελιών ζήτησε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Νέα Δημοκρατία, κατ’ επανάληψη, έχει επισημάνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη για τη διαμόρφωση του ελλείμματος το 2009. Πρόσφατα, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, με σχετικό δελτίο Τύπου, το επαναλάβαμε. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, ενσωμάτωσε στα ελλείμματα και στα χρέη εγγυήσεις των ΔΕΚΟ.»

Απάντηση στις καταγγελίες περί «εσκεμμένης αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% από την Eurostat, προκειμένου να ληφθούν σκληρά μέτρα» στις οποίες προέβη η Ζωή Γεωργαντά, έδωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «φθηνές, συνομωσιακού τύπου δικαιολογίες» και τόνισε ότι «η αναθεώρηση των στοιχείων έγινε σε στενή συνεργασία με την Eurostat με την ίδια μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ