Η εποχή αυτή θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια μεταβατική περίοδος από τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες στα κρύα του χειμώνα.
Στο διάστημα αυτό μας δίνεται η δυνατότητα να συνεφέρουμε τα φυτά μας από τις κακουχίες, που υπέστησαν εξαιτίας της ξηροθερμίας του Αυγούστου και του Ιουλίου, αλλά και να ενισχύσουμε το αμυντικό τους σύστημα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις επερχόμενες παγωνιές.

Συγκεκριμένα ορισμένες από τις πιο απαραίτητες εργασίες για ένα κήπο ή ένα μπαλκόνι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου είναι οι εξής :

•Αφαιρούμε τα απανθισμένα στελέχη, τις παραφυάδες, τα ξερά φύλλα και τα κλαδιά, προσπαθώντας να διατηρήσουμε το σωστό σχήμα στα φυτά μας. Ταυτόχρονα φροντίζουμε να απομακρυνθούν όλα τα ζιζάνια από τις γλάστρες και τους λάκκους, σκαλίζοντας το χώμα με μεγάλη προσοχή.
•Ελέγχουμε τα στηρίγματα των φυτών και ανανεώνουμε τα δεσίματά τους.
•Προσθέτουμε καινούργιο χώμα στις γλάστρες μας και φροντίζουμε να αξιοποιήσουμε το έτοιμο προϊόν της κομποστοποίησης περιμετρικά των φυτών μας.
•Μπορούμε να ανανεώσουμε την εικόνα του κήπου μας προσθέτοντας κάποια εποχιακά όπως είναι το ρείκι και το κυκλάμινο, τα οποία με καλή συντήρηση θα μας κρατήσουν μέχρι το χειμώνα.
Εξέχουσα θέση επίσης στο κήπο και στις βεράντες μας κατέχει και ο ¨βασιλιάς του φθινοπώρου¨ το χρυσάνθεμο, το οποίο μπορούμε να βρούμε στην αγορά σε πληθώρα χρωμάτων και ποικιλιών.
Παράλληλα επιλέγουμε τις κατάλληλες θέσεις στον κήπο για να φυτέψουμε τους βολβούς που θα ανθοφορήσουν την άνοιξη.
•Σε ότι αφορά το γκαζόν, είναι μια ιδανική περίοδος για ένα καλό αερισμό και απομάκρυνση των ξερών υπολειμμάτων από το εσωτερικό του. Ρυθμίζουμε το αυτόματο πότισμα σε συνθήκες φθινοπώρου και λιπαίνουμε προσέχοντας να χρησιμοποιήσουμε λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης είτε οργανικά σκευάσματα. Επίσης σε τυχόν κενά που έχουν δημιουργηθεί στο χλοοτάπητά μας, είναι πολύ καλή η χρονική στιγμή της επισποράς με μίγματα ψυχρόφιλων ποικιλιών.
•Προς τα μέσα του φθινοπώρου ξεκινάμε και τα κλαδέματα των θάμνων και δέντρων με σκοπό τη διατήρηση του καλού σχήματός τους.
Μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές αν και δεν παρουσιάζονται με την έντονη συχνότητα της άνοιξης, παρόλα αυτά μπορούν να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους σε περιορισμένο βαθμό.

Η ¨μικρή άνοιξη¨ όπως πολύ εύστοχα χαρακτηρίζουν πολλοί κηποτέχνες το φθινόπωρο μπορεί να μην έχει την αίγλη του ανοιξιάτικου σκηνικού, μας χαρίζει όμως ιδιαίτερες στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης των πράσινων φίλων μας.

Δημήτρης Κωνσταντάκος, Γεωπόνος Γ.Π.Α



Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου

Επικοινωνία:Δ. Κωνσταντάκος, Γεωπόνος- Αρχιτεκτονική κήπων, διακοσμήσεις
τηλ. 694 4750 925

in.gr