Η Αυστρία θα ζητήσει και αυτή εγγυήσεις για το νέο πακέτο διάσωσης που θα δοθεί στην Ελλάδα, εάν γίνει χρήση του μοντέλου αυτού για άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, είπε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας την Πέμπτη, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα φινλανδικής εφημερίδας, που υποστήριζε ότι η Αυστρία αντιτίθεται στη συμφωνία Φινλανδίας -Ελλάδας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φινλανδικής Helsingin Sanomat την Πέμπτη, η Αυστρία αντιτίθεται στην συμφωνία Φινλανδίας-Ελλάδας για την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της δεύτερης, προκειμένου να συμμετάσχει η Φινλανδία στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι στελέχη της αυστριακής κυβέρνησης δηλώνουν πως η Αυστρία θα απαιτήσει το ίδιο, εάν οι χώρες της Ευρωζώνης εγκρίνουν την συμφωνία χορήγησης εξασφαλίσεων προς την Φινλανδία.

«Είναι σίγουρα ανακριβές να λέμε ότι η Αυστρία αντιτίθεται στην συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα», είπε ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, Χάραλντ Βάιγκλάιν, όπως αναφέρει το Reuters.

Προσθέτοντας ότι απλώς «αν δημιουργηθεί μοντέλο για την παροχή εγγυήσεων, θα προβάλει και η Αυστρία αξιώσεις».

Μάλιστα έσπευσε να προσθέσει ότι «αυτό είναι απόλυτα σύμφωνο με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής (της 21ης Ιουλίου)».

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών φέρεται ακόμη να δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στην μεγαλύτερη φινλανδική εφημερίδα, ότι η συμφωνία μεταξύ της Φινλανδίας και την Ελλάδας δεν έχει κανένα
νόημα, καθώς τις εγγυήσεις θα κληθούν να τις πληρώσουν στην
πραγματικότητα τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης.

«Το μοντέλο εγγυήσεων πρέπει να είναι στην διάθεση όλων των χωρών της ευρωζώνης. Θα δούμε αν έτσι έχει το πράγμα», δήλωσε ο Χάραλντ Βάιγκλάιν στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Φινλανδίας Helsingin Sanomat.

Ο Βάιγκλάιν είπε ακόμη ότι η συμφωνία μεταξύ της Φινλανδίας και της Ελλάδας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεν έχει λογική από τη στιγμή που στην ουσία άλλες χώρες θα χρειαστεί να πληρώσουν για τις εγγυήσεις.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι από ό,τι γνωρίζει η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που έχει αυτές τις αντιρρήσεις.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει τη χορήγηση εξασφαλίσεων, θα πρέπει να βοηθήσει η ΕΕ. Στην ουσία οι φορολογούμενοι των άλλων κρατών-μελών. Δεν μπορούμε να δούμε πώς αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί» είπε σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ελλάδα θα καταθέσει μετρητά στην Φινλανδία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, ενώ μαζί με το επιτόκιο, το ποσό θα είναι ανάλογο της συνεισφοράς της Φινλανδίας στο δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα από το EFSF.

Η συμφωνία Φινλανδίας-Ελλάδας θα αποτελέσει το αντικείμενο των συζητήσεων στην ευρωζώνη την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η Αυστρία εξετάζει μηχανισμό με τον οποίο κάποιες χώρες θα λάβουν περισσότερες εγγυήσεις σε σχέση με κάποιες άλλες.

«Κάποιες χώρες θα επωφεληθούν αρκετά από τις εγγυήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε ένα μοντέλο βάσει του οποίου οι χώρες αυτές θα λάβουν μικρότερες εγγυήσεις (από τον δημόσιο τομέα)», είπε ο Βάιγκλάιν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ