Σε αγώνα δρόμου είναι η κυβέρνηση μετά την απόφαση της ΕΕ για τη μείωση της εθνικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στο 15%, με την οποία διευκολύνεται η προεκταμίευση των κοινοτικών πόρων και η δημιουργία ενός πακέτου αναπτυξιακών μέτρων για την ελληνική οικονομία.

Το ύψος του πακέτου θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και τα 50 δισ. ευρώ, εφόσον συνυπολογισθούν οι πόροι που εκτιμάται ότι θα προέλθουν από νέα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το «επενδυτικό ομόλογο» που έχει στα σκαριά η ΕΕ.

Η ανάγκη επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών ώστε να «ξεμπλοκάρει» το ΕΣΠΑ είναι ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν σε σύσκεψη που θα έχουν σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Υποδομών Γ. Ραγκούσης, οι κ.κ. Παπακωσνταντίνου και Σκανδαλίδης, καθώς και άλλοι υπουργοί και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Το ΕΣΠΑ χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια σε ποσοστό από 50% έως 85% και το μέσο ποσοστό συγχρηματοδότησης είναι 78%.

Στα 20,4 δισ. ευρώ που προβλέπονται την περίοδο 2007-2013, το κράτος πρέπει να καταβάλει 6 δισ. ευρώ περίπου, αλλά το τελικό ποσό είναι μεγαλύτερο, καθώς πολλά έργα απαιτούν εθνική συμμετοχή για τα τμήματα που δεν είναι συμβατά προς συγχρηματοδότηση από το κρατικό ταμείο.

Με την κοινοτική διευκόλυνση, η Ελλάδα αποκτά άμεση πρόσβαση στα 15,3 δισ. ευρώ της κοινοτικής συνδρομής του ΕΣΠΑ, με την υποχρέωση να συνεπενδύσει 2,3 δισ. ευρώ στη διετία για την εκταμίευση αυτού του ποσού.

Καθώς το Δημόσιο και οι ιδιώτες υποχρεούνταν να συγχρηματοδοτήσουν με 13,7 δισ. ευρώ τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, από την απόφαση της Επιτροπής προκύπτει καθαρό όφελος 11,4 δισ. ευρώ που επιμερίζεται στην περίοδο ώς το 2013.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική συμμετοχή μπορεί να καλυφθεί από δάνειο που είχε συναφθεί τον Ιούνιο του 2010 με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 2 δισ. ευρώ και από το οποίο η Ελλάδα έχει λάβει τα 500 εκατ. ευρώ της προκαταβολής.

Το συνολικό σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας (αυτό που κάποιοι ονομάζουν ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ») θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ, αν εκτός από τα 15 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ συνυπολογισθούν κεφάλαια 5 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ (το ποσό των 2 δισ. ευρώ προτείνεται να αυξηθεί στα 5 δισ. ευρώ) και κεφάλαια έως 30 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να προέλθουν από το επενδυτικό ευρωομολόγο με «όχημα» και πάλι την ΕΤΕπ.

Όλα όσα, όμως, αφορούν την ΕΤΕπ είναι υπό διαπραγμάτευση και το μόνο σίγουρο, προς το παρόν, δείχνει να είναι η άμεση εκταμίευση κονδυλίων 1 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα για τις υποδομές, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη της απασχόλησης μέσω της κατάρτισης των ανέργων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ