Το βακτήριο E.coli ανιχνεύτηκε σε έναν από τους επτά ασθενείς που νοσηλεύονται από χθες Πέμπτη στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ξαβιέ Μπερτράν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε, αλλά οι υπόλοιποι ασθενείς υποβάλλονται σε λεπτομερείς εξετάσεις», εξήγησε ο υπουργός.

Συνολικά οκτώ άτομα παρουσίασαν συμπτώματα αιμορραγικής διάρροιας, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές. Οι επτά από αυτούς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Μπορντό και τρεις διαγνώστηκαν με βαριάς μορφής αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, το οποίο έχει προσβάλει τους νεφρούς.

Οι αρχές τόνισαν πως «οι πρώτες αναλύσεις» αποκλείουν τη σύνδεση των περιπτώσεων στο Μπορντό και αυτή των παιδιών στη βόρεια Γαλλία που παρουσίασαν αιμορραγικές διάρροιες και νεφρική ανεπάρκεια όταν κατανάλωσαν κατεψυγμένα μπιφτέκια.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, δείχνει ότι ο τύπος του βακτηρίου E.coli, που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Γερμανία, αποτελεί μια γενετική μίξη, ιδιαίτερα επικίνδυνη εξαιτίας της ικανότητάς της να προσκολλάται στα τοιχώματα των εντέρων.

Ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Χέλγκε Καρς, από το Πανεπιστήμιο του Μινστερ, ανέλυσε δείγμα DNA 80 ασθενών με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, από δείγματα που είχαν συλλεχθεί το διάστημα 23 Μαΐου – 2 Ιουνίου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το βακτήριο Ο104:Η4 είναι σπάνιο και ιδιαίτερα τοξικό. Η τοξικότητά του προέρχεται από τον συνδυασμό δύο στελεχών: του Ehec (E.coli εντεροαιμορραγικό) και του Eaec (E.coli εντεροσυναθροιστικό), που προσκολλάται στα επιθηλιακά κύτταρα των εντέρων.

Αυτό που διαφοροποιεί το βακτήριο από άλλα είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται με ένα ευρύ φάσμα αντιβιοτικών που ανήκουν στην ομάδα β-λακτάμης, όπως οι πενικιλίνες και οι κεφαλοσπορίνες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η χρήση αντιβιοτικών αυτής της ομάδας είναι πιθανόν να επιδείνωσε την κατάσταση.

Η ικανότητα αυτού του βακτηρίου στα επιθηλιακά κύτταρα μπορεί να προκάλεσε την συστηματική απορρόφηση τοξινών-Σίγκα και να εξηγεί την αύξηση των κρουσμάτων ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου. Περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων που προσβλήθηκαν από το βακτήριο εμφάνισαν το σύνδρομο αυτό.

Μέχρι τις 20 Ιουνίου, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -οι 38 στη Γερμανία- από την επιδημία και 810 άτομα εμφάνισαν ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο.

health.in.gr,ΑΠΕ/Γαλλικό