Σημαντικές παραλείψεις στους ιαπωνικούς κανονισμούς ασφαλείας πριν το καταστροφικό χτύπημα του τσουνάμι στη Φουκουσίμα και ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της κρίσης που ακολούθησε διαπιστώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στην πρώτη μη ιαπωνική αξιολόγηση για το δυστύχημα.

Οι επιθεωρητές αναγνωρίζουν μεν ότι τα συνεργεία επέδειξαν εξαιρετική αφοσίωση και ικανότητα υπό ασύλληπτα αντίξοες συνθήκες, αλλά σημειώνουν πως η περιπλοκότητα των ιαπωνικών διοικητικών δομών στις υπηρεσίες έκτακτων αναγκών οδήγησε σε καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων.

Η περίληψη του κειμένου της έκθεσης, γνώση της οποίας επικαλείται το Reuters, επικρίνει το Τόκιο επειδή δεν αναθεώρησε τους κανονισμούς ασφαλείας για τις πυρηνικές μονάδες μετά το 2002 ώστε να καταλήξει στις απαραίτητες προβλέψεις για το ενδεχόμενο τσουνάμι -κάτι που αποδείχτηκε ανεπαρκές στην καταστροφή του Μαρτίου.

Οι νέες προβλέψεις που είχαν εισαχθεί τότε, υποστηρίζουν οι επιθεωρητές, λανθασμένα δεν έλαβαν υπόψη το ενδεχόμενο τσουνάμι ύψους άνω των 5,7 μέτρων -το κύμα του Μαρτίου έφτανε τα 14 μέτρα- και «τα πρόσθετα μέτρα προστασίας δεν αναθεωρήθηκαν ούτε εγκρίθηκαν από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή».

«Οι προβλέψεις για διαχείριση σημαντικών ατυχημάτων δεν επαρκούσαν για την αντιμετώπιση ταυτόχρονης καταρρεύσης πολλών αντιδραστήρων» προσθέτει το κείμενο.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από τη 18μελή επιτροπή της ΙΑΕΑ και έχει έκταση 180 σελίδων, αποτελεί την πρώτη ξένη ματιά στην αντιμετώπιση της καταστροφής και ζητά από την Ιαπωνία θεμελιώδη αναθεώρηση των κανονισμών πυρηνικής ασφαλείας.

Επιπλέον, καταλήγει σε συμπεράσματα και προτάσεις για αναθεώρηση των κανονισμών πυρηνικής ασφάλειας διεθνώς, ώστε οι αντιδραστήρες να μπορούν να αντέξουν ακραίους και «περίπλοκους συνδυασμούς» εξωτερικών απειλών -όπως ήταν ο σεισμός των 9 Ρίχτερ, το τσουνάμι, οι διακοπές ρεύματος, τα προβλήματα στην ψύξη και η αδυναμία των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις προκλήσεις ταυτόχρονα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ