Διπλάσια από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά είναι η ποσότητα ραδιενεργών ισοτόπων που διέρρευσε από τη Φουκουσίμα την πρώτη εβδομάδα της καταστροφής, παραδέχεται τώρα η Ιαπωνία. Η αρμόδια υπηρεσία ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου σε τρεις αντιδραστήρες έλιωσαν πολύ γρήγορα μετά το χτύπημα του τσουνάμι, και δεν αποκλείεται μάλιστα να διαπέρασαν τα δοχεία αντίδρασης.

Σύμφωνα με την ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας (NISA), η διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα υπολογίζεται τώρα σε 770.000 terabecquerel, έναντι 370.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Η νέα εκτίμηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας ενόψει της νέας έρευνας που ξεκινά ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ο πρόεδρος της επιτροπής Γιοτάρο Χαταμούρα, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο που ειδικεύεται στα ανθρώπινα λάθη, χαρακτήρισε μάλιστα επικίνδυνη την πυρηνική ενέργεια.

«Η πυρηνική ενέργεια έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και είναι επικίνδυνη. Ήταν λάθος που την θεωρήσαμε ασφαλή» δήλωσε ο Χαταμούρα στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής.

Στη νέα έκθεσή της, η NISA παραδέχεται ακόμα ότι η τήξη της καρδιάς τριών αντιδραστήρων συνέβη ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Στον αντιδραστήρα 1, οι ράβδοι καυσίμου έλιωσαν και χύθηκαν στον πυθμένα του δοχείου αντίδρασης μόλις πέντε ώρες μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου. Το ίδιο συνέβη στους αντιδραστήρες 2 και 3 το βράδυ της 14ης Μαρτίου.

Σύμφωνα όμως με την έκθεση των 750 σελίδων που πρόκειται να υποβάλει η Ιαπωνία στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (το κείμενο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση την Τρίτη), τα λιωμένα καύσιμα είναι πιθανό να διαπέρασαν τελικά τα δοχεία αντίδρασης και να χύθηκαν στο εξωτερικό περίβλημα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco εκτιμά τώρα ότι τα λιωμένα πυρηνικά καύσιμα ψύχονται επαρκώς.

Το εργοστάσιο αναμένεται να κλείσει μέχρι τον Ιανουάριο, αν και εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να καθυστερήσει κατά πολύ.

Στο μεταξύ, η Tepco δοκιμάζει αμερικανικά και γαλλικά συστήματα για την απομάκρυνση των ραδιενεργών υλικών από τους 100.000 τόνους νερού που διοχετεύτηκαν στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό.

Το μεγαλύτερο μέρος του μολυσμένου νερού προγραμματίζεται να απαντληθεί σε 370 δεξαμενόπλοια που καταφθάνουν τώρα στη Φουκουσίμα.

Τα πυρηνικά στη G20

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι υπουργοί Ενέργειας της G20 συναντώνται στο Παρίσι για να συζητήσουν για την πυρηνική ασφάλεια, με το βλέμμα στην καταστροφή της Φουκουσίμα.

Το δυστύχημα οδήγησε πολλές χώρες να ζητούν σκληρότερα μέτρα ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αρκετές όμως είναι και οι χώρες που επανεξετάζουν την ενεργειακή τους στρατηγική. Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που αποφάσισε να κλείσει όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς έως το 2022.

Η Γαλλία ηγείται παγκοσμίως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, καθώς το 80% του ηλεκτρισμού που παράγει προέρχεται από 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Στην τελευταία σύσκεψη της G8 στη Ντοβίλ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνάντησε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν προκειμένου να ξεκινήσουν να εργάζονται για την επεξεργασία ενός νέου πλαισίου παγκόσμιων κανόνων ασφαλείας μέχρι τέλος του έτους.

Ο Σαρκοζί, μάλιστα, δήλωσε πως από εδώ και στο εξής η ασφάλεια και όχι το κόστος θα πρέπει να αποτελούν τη βάση για τα μελλοντικά σχέδια και τη τεχνολογία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ