Κωστούλας Γεώργιος

Οι Γερμανοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ προσπαθούν να μπλοκάρουν την «αυτόματη» ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού ευρω-στήριξης (ESM), που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013, επιχειρώντας να κατοχυρώσουν το δικαίωμα του βέτο σε οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική ενίσχυση του ESM από τον γερμανικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, τα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής, με πρωτοβουλία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ζητούν να απαιτείται πλειοψηφική έγκριση από την Βουλή προκειμένου να δοθεί η προβλεπόμενη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου συμμετοχή της χώρας στον μηχανισμό.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής προέβλεπε ότι με την απλή πλειοψηφία του Συμβουλίου του ESM κάθε χώρα θα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει το μερίδιο της.

Αυτή η κίνηση βασίζεται στην προειδοποίηση του Ομοσπονδιακού Ελεγκτικού Συμβουλίου ότι τα κεφάλαια που μπορεί να χρειασθεί να καταβάλει η χώρα ίσως είναι περισσότερα απ’ ότι προβλέπεται (21,7 δισ. ευρώ), γιατί εν τω μεταξύ κάποιες χώρες ίσως προσφύγουν στον ESM και δεν θα μπορούν να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο.

Ο ESM θα «διαδεχθεί» τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) από τα μέσα του 2013. Θα διαθέτει ρευστό 80 δισ. ευρώ και εγγυήσεις ύψους 620 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο ουσιαστικά δεσμεύει τις χώρες να δίνουν επιπλέον κεφάλαια εφόσον αυτό χρειαστεί.

«Καλωσορίζουμε το αίτημα του Ελεγκτικού Συμβουλίου για μία περισσότερο άμεση συμμετοχή της βουλής» και θα συζητήσουμε γι’ αυτό εντατικά όταν τεθεί σε λειτουργία ο ESM, είπε στο Reuters ο βουλευτής του CDU (του κόμματος της Μέρκελ), αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρτλε.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, η γερμανική κυβέρνηση κατάφερε να γίνει αποδεκτό το αίτημά της για τον «επιμερισμό» της συνεισφοράς της στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχθηκε τη γερμανική πρόταση να μοιραστεί το ποσό που της αναλογεί στον μηχανισμό διάσωσης σε πέντε ετήσιες δόσεις που θα αρχίσει να καταβάλονται από τον Ιούλιο του 2013.

Το γερμανικό μερίδιο είναι 21,7 εκατ. ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την καταβολή του 50% του ποσού εφάπαξ το 2013 και τα υπόλοιπα σε τρεις ετήσιες δόσεις. Η Γερμανία ήθελε να μοιραστεί το ποσό αυτό σε πέντε ισόποσες δόσεις και το πέτυχε.

Έτσι από το 2013 θα πρέπει το Βερολίνο να καταβάλει κάθε χρόνο και μέχρι το 2017 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έτσι από το 2013 θα πρέπει το Βερολίνο να καταβάλει κάθε χρόνο και μέχρι το 2017 περίπου 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία αυτή προκάλεσε ανησυχίες για το κατά πόσον ο ESM θα έχει την ανώτερη δυνατή αξιολόγηση («ΑΑΑ») ή τελικά θα διαθέτει λιγότερα από 500 δισ. ευρώ για την διάσωση όσως χωρών της Ευρωζώνης πιθανώς να το χρειασθούν.

Οι ηγέτες της ΕΕ δέχτηκαν ακόμα τη γερμανική πρόταση να μειωθεί η αρχική συνεισφορά για το καταβεβλημένο κεφάλαιο στα 16 δισ. ευρώ από το αρχικό ποσό των 40 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις 21 Μαρτίου.

Ο ESM θα διαθέτει συνολική πραγματική δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισ. ευρώ. Ωστόσο θα ξεκινήσει με 16 δισ. ευρώ καταβεβλημένο κεφάλαιο το 2013, αντί για 40 δισ. ευρώ. Επιπλέον κεφάλαια 16 δισ. ευρώ θα καταβάλλονται κάθε χρόνο για διάστημα πέντε ετών μέχρι ο μηχανισμός να φτάσει τα 80 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ