Περισσότεροι από 800 επιστήμονες, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν τους 1.200 μέχρι το τέλος του έτους, τελούν υπό καθεστώς ομηρείας και ερευνητικής καθήλωσης, καθώς έχουν μεν εκλεγεί νόμιμα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, ο διορισμός τους όμως εκκρεμεί έως και δύο χρόνια.

«Η ηγεσία του υπουργείου [Παιδείας] δείχνει στους νέους Έλληνες επιστήμονες τον δρόμο της αναγκαστικής εξόδου από τη χώρα, επιτείνοντας το ήδη υπάρχον και λίαν επικίνδυνο σε περιόδους κρίσης πρόβλημα της «διαρροής εγκεφάλων»» επισημαίνει η Πρωτοβουλία Μελών ΔΕΠ Υπό Αναμονή Τοποθέτησης.

Η καθυστέρηση στους διορισμούς δημιουργεί κρίσιμα προβλήματα όχι μόνο στους αδιόριστους ερευνητές αλλά και στα πανεπιστήμια, τονίζει η ανακοίνωση: Οι σχολές αδυνατούν να καλύψουν τις ερευνητικές και διδακτικές ανάγκες, πολλά μαθήματα εκλείπουν από τα προγράμματα σπουδών ή ανατίθενται σε διδάσκοντες άλλων ειδικοτήτων.

Οι απαιτούμενες πιστώσεις «εγκρίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό πριν την προκήρυξη της θέσης μέλους ΔΕΠ. Συνεπώς, η καθυστέρηση της δημοσίευσης των ΦΕΚ είναι εντελώς αδικαιολόγητη».

»Με την επέκταση της αναλογίας 5:1 στον τομέα της Παιδείας, αναιρέθηκαν οι πρότερες δεσμεύσεις του [υφυπουργού Παιδείας] κ. Πανάρετου για τακτοποίηση των εν λόγω διορισμών μέσα στο 2011. Εξάλλου, σε πρόσφατες απαντήσεις τους στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι υφυπουργοί Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών επικαλέστηκαν τις απαιτήσεις του Μνημονίου και άφησαν να εννοηθεί ότι η απόφαση σχετικά με τους επόμενους διορισμούς δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους! Η δε Υπουργός απλώς δήλωσε ότι οι εκλεγμένοι πανεπιστημιακοί θα προσληφθούν εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το ΥΠΕΣ» αναφέρουν οι ερευνητές.

Η Πρωτοβουλία ζητά τώρα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και καθορισμό χρονοδιαγράμματος για τους διορισμούς.

Για το θέμα έχουν κατατεθεί και αρκετές ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ η Πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 2.400 υπογραφές που στηρίζουν τα αιτήματά της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ