Η ερώτηση:

Η εφαρμογή της λίστας φαρμάκων είναι ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν από την Πολιτεία, ενώ υπήρξε και δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης. Είναι αποτελεσματικό μέτρο και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή;

Οι απαντήσεις:

Υπουργείο Υγείας – Μιχαήλ Ιωάννη Τιμοσίδης υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Εντός των αμέσως προσεχών ημερών, με σχετική Υπουργική απόφαση, θα κυκλοφορήσει η «Αρνητική Λίστα Φαρμάκων» που ήδη έχει επεξεργαστεί αρμόδια επιτροπή υπό τον ΕΟΦ. Πρόκειται για φάρμακα που επιτρέπεται να συνταγογραφούνται αλλά το κόστος τους δεν καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Πρόκειται για βοηθητικά σκευάσματα, χωρίς ιδιαίτερη θεραπευτική αξία ή άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η επεξεργασία της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με βάση αντικειμενικά κριτήρια που καθορίστηκαν με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η επεξεργασία της λίστας, που γίνεται με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων υπό τον ΕΟΦ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

ΕΟΦ – Ιωάννης Τούντας Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν τη θετική ή την αρνητική λίστα φαρμάκου, ως λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων από την κοινωνική ασφάλιση. Η θετική λίστα καθορίζει επιπλέον ανώτερη τιμή αποζημίωσης ανά θεραπευτική κατηγορία. Η εφαρμογή της θετικής λίστας κατά το παρελθόν στη χώρα μας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα γιατί περιέλαβε πολύ μεγάλο ποσοστό των φαρμάκων, γιατί καθυστερούσε υπέρμετρα στην έγκριση νέων σημαντικών φαρμάκων και γιατί οι γιατροί είχαν τη δυνατότητα να την παρακάμπτουν με ευκολία.
Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά η νέα θετική λίστα που θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να λειτουργήσει με διαφορετικά κριτήρια, τα οποία έχει εισηγηθεί ο Ε.Ο.Φ στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας – Διοικητικό Συμβούλιο

Η λίστα αποτελεί επιστημονικό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες και έχει στόχο αφενός να τεκμηριώνει τις συνταγογραφικές επιλογές των γιατρών και αφετέρου να τους κατευθύνει σε όμοιες θεραπευτικά άλλα οικονομικότερες επιλογές. Στην ελληνική εκδοχή της, η λίστα χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά σαν μέσο περαιτέρω μείωσης των τιμών και συμπεριλάμβανε όλα τα φάρμακα που εκπλήρωναν την προϋπόθεση να μην είναι ακριβότερα από μια καθορισμένη τιμή αναφοράς. Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας η λίστα δεν λειτούργησε σωστά, εκφυλίστηκε και δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η επίδραση της στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είχε μικρή διάρκεια και επιπλέον δημιούργησε καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα καθώς αυξήθηκε ο χρόνος ένταξης των νέων φαρμάκων στην Ελληνική αγορά.
Η λίστα φαρμάκων στην Ελλάδα εξακολουθεί πρακτικά να γίνεται αντιληπτή ως ένα σύστημα τιμών αναφοράς. Η λογική του συγκεκριμένου συστήματος είναι να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία για τη θεραπεία της ίδιας ασθένειας και έχουν παρεμφερή θεραπευτική αξία. Αυτό σημαίνει πως η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν αποτελεί τον κύριο σκοπό της λίστας αλλά λογική απόρροια της. Κατ’ επέκταση, είναι εμφανές πως η λίστα εξακολουθεί να αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο μείωσης των τιμών. Εφόσον η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης συνδέεται σε μεγαλύτερο βαθμό με την αύξηση του όγκου κατανάλωσης φαρμάκων, η εφαρμογή της λίστας, χωρίς παράλληλη εφαρμογή και άλλων μέτρων, δεν θα επιφέρει την επιθυμητή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και δεν θα βελτιώσει το επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων.

Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων – Διοικητικό Συμβούλιο

Η εφαρμογή της λίστας φαρμάκων σαφέστατα και αποτελεί ένα μέτρο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, το οποίο εάν εφαρμοστεί σωστά μπορεί και την δαπάνη να μειώσει και ο ασθενής να παίρνει το φάρμακο που χρειάζεται χωρίς περιορισμούς. Η λίστα φαρμάκων μπορεί καταρχήν να συμπιέσει τις τιμές, καθώς το κράτος, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φαρμάκων, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, αφού πληρώνει το 65% της φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να πιέσει τις εταιρίες για χαμηλότερες τιμές.
Εξυπακούεται ότι τη λίστα μπορεί να εφαρμοστεί όταν για τη συγκεκριμένη νόσο υπάρχουν και άλλα σκευάσματα, οπότε σε περίπτωση που η φαρμακευτική εταιρία αρνηθεί την μείωση της τιμής του φαρμάκου της, να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Η χρήση της λίστας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην υποκατάσταση παλιών φθηνών και δοκιμασμένων φαρμάκων με άλλα υποτιθέμενα νέα σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – Δημήτρης Καραγεωργίου Γενικός Γραμματέας

Η εφαρμογή της λίστας φαρμάκων έτσι όπως εφαρμόστηκε στο παρελθόν απέτυχε παταγωδώς. Για να είναι αποτελεσματικό αυτό το μέτρο πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα μέτρα ορθολογισμού. Το αποτέλεσμα πρέπει να κρίνεται συνολικά, αλλιώς αν επιδιωχθεί να γίνει ορθολογισμός των δαπανών με μοναδικό μέτρο την λίστα, το μέτρο θα αποτύχει εκ νέου.

Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Διοικητής του ΙΚΑ (και της Φαρμακευτικής Διεύθυνσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Η λίστα φαρμάκων ως μέτρο μπορεί να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη καθώς καταρτίζεται βάσει και οικονομικών κριτηρίων. Επιπρόσθετα, για να είναι αποτελεσματικό σαν μέτρο απαιτεί την πιστή εφαρμογή του και την ύπαρξη εξαιρέσεων στις περιπτώσεις όπου απαιτείται, με σαφώς καθορισμένες διαδικασίες. Η αποτυχία της λίστας στο παρελθόν οφειλόταν στο γεγονός ότι επέτρεπε την εύκολη παράκαμψη της από τους θεράποντες ιατρούς με τη δήλωση του αναντικατάστατου.

health.in.gr