Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου, να υλοποιήσει ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να αναδιαρθρώσει τις εγχώριες τράπεζες πριν επιστρέψει στις αγορές, είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Ελλάδα Σερβάζ Ντερούζ, την Παρασκευή.

Χαρακτήρισε λοιπόν «μάλλον ζοφερές» τις προοπτικές για επιστροφή φέτος, ενώ «ερωτηματικό μένει ακόμη» και το αν θα τα καταφέρει το 2012.

Οι αγορές θέλουν να δουν την Ελλάδα να περικόπτει το χρέος της μέσω ιδιωτικοποιήσεων, υποστήριξε ο Ντερούζ και προέβλεψε ότι από τα 50 δισ. ευρώ (που είναι βάσει μνημονίου Νο4 ο νέος στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το διάστημα 2011-15) τα 35 δισ. ευρώ θα προκύψουν από δημόσια ακίνητη περιουσία και τα 10 δισ. ευρώ από πώληση μετοχών σε ΔΕΚΟ.

«Οι προοπτικές για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2011 είναι μάλλον ζοφερές», είπε ο Σερβάζ Ντερούζ την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης της τρόικας στην Αθήνα.

«Ερωτηματικό μένει ακόμα και πάνω από το εάν θα μπορέσει να επιστρέψει το 2012, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από το διεθνές περιβάλλον», συμπλήρωσε.

«Το τεστ της αλήθειας για το πρόγραμμα θα είναι είναι το εάν θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές […] αυτό πρέπει να γίνει πάνω σε σωστές βάσεις» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Ντερούζ οι αγορές επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να περικόπτει το χρέος της μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Παράγοντα-κλειδί, κατά τη γνώμη του, για την επιστροφή στις αγορές αποτελεί και η αναδιάρθρωση των τραπεζών.

«Οι τράπεζες, τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι δημόσιες, πρέπει να αναδιαρθρωθούν. Έχουν έλλειψη ρευστότητας, χρειάζονται απομόχλευση και αναδιάρθρωση», είπε ο κ. Ντερούζ.

Πρόκληση αποτελεί, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν και η επίτευξη του νέου στόχου για τις αποκρατικοποιήσεις. «Δεκαπέντε δισεκατομμύρια για το 2011-2012 είναι μια καλή εκτίμηση, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό το νούμερο. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να το κάνουμε σε δύο χρόνια», επισήμανε ο Σ.Ντερούζ.

Από τον γενικότερο στόχο των 50 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, τα 35 δισ. ευρώ προβλέπεται να αντληθούν από την εκμετάλλευση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, 10 δισ. ευρώ από την πώληση μετοχών σε εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις και άλλα 5 δισ. ευρώ από την χρήση του πρώην αερολιμένα Αθηνών στο Ελληνικό, δήλωσε ο κ. Ντερούζ.

«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση είναι τώρα έτοιμη να κάνει κάτι με τις συμμετοχές της σε τηλεπικοινωνίες, ΔΕΗ και την επιχείρηση φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ)», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ