Τα τρεις με πέντε χιλιάδες κοτσύφια που σκοτώθηκαν το Σάββατο, πέφτοντας από τον ουρανό στην πόλη Μπίμπι του Άρκανσο, δεν αποκλείεται να τρόμαξαν και να αποπροσανατολίστηκαν από τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα. Παρά τις ενδείξεις, πάντως, τα αίτια του παράξενου φαινομένου ίσως δεν θα γίνουν ποτέ γνωστά με βεβαιότητα.

«Τα κοτσύφια πετούσαν στο ύψος της στέγης αντί στο ύψος των δέντρων» δήλωσε η Κάρεν Ρόου, ορνιθολόγος της Επιτροπής Θηραμάτων και Ιχθύων στην πολιτεία του Άρκανσο. Προφανώς τα πουλιά προσπαθούσαν να αποφύγουν τις πολύχρωμες εκρήξεις πάνω από τα κεφάλια τους.

«Τα κοτσύφια έχουν πολύ κακή όραση, και άρχισαν να συγκρούονται με διάφορα αντικείμενα» είπε.

«Σκοτώθηκαν από βαριά τραύματα» συμφώνησε ο Κιθ Στίβενς, εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της νεκροψίας στα άτυχα πουλιά.

Ήταν λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα όταν οι κάτοικοι άκουσαν χτυπήματα στις στέγες σαν να έπεφτε χαλάζι. Λίγο αργότερα, πολλοί μιλούσαν στο τηλέφωνο με την αστυνομία, αντί να πίνουν σαμπάνια γιορτάζοντας.

Σε μια σκηνή που παραπέμπει σε ταινία του Χίτσκοκ, όλη η πόλη είχε γεμίσει νεκρά πουλιά -πάνω στις στέγες, στα αυτοκίνητα, σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Πολλοί υπέθεσαν την επόμενη μέρα ότι αιτία ήταν ο καιρός, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται. Άλλοι θεωρούν ότι κάποιο κοτσύφι που βρισκόταν σε σύγχυση παρέσυρε και τα υπόλοιπα στο θάνατο, ενώ κάποιοι τρομαγμένοι μαθητές πρότειναν την υπόθεση της μαζικής αυτοκτονίας.

Ένα άλλο ύποπτο περιστατικό στο Άρκανσο ήταν ο μαζικός θάνατος ψαριών σε μια κοντινή λίμνη, λίγες ημέρες νωρίτερα, αποδίδεται όμως σε ασθένεια και δεν πιστεύεται ότι συνδέεται με τη βροχή πουλιών.

Ένας ανεμοστρόβιλος που έπληξε το Άρκανσο δεν φαίνεται να συνδέεται με τους μαζικούς θανάτους, αφού εκδηλώθηκε αρκετές ώρες πριν από τη μακάβρια βροχή.

Αν και η θεωρία των πυροτεχνημάτων παραμένει η επικρατέστερη, οι ειδικοί περιμένουν τα αποτελέσματα από τις τοξικολογικές εξετάσεις στα πτηνά. Είναι πάντως απίθανο το ενδεχόμενο να δηλητηριάστηκαν, αφού οι σκύλοι και οι γάτες που απόλαυσαν το… πρωτοχρονιάτικο σνακ δεν φαίνεται να έπαθαν τίποτα.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τα κοτσύφια δεν θα λείψουν σε κανέναν. Τα κοτσύφια Agelaius phoeniceus (έχουν κόκκινα φτερά και διαφέρουν από τα ελληνικά κοτσύφια) είναι από τα πλέον πολυπληθή πτηνά στη Βόρειο Αμερική, με τον συνολικό πληθυσμό τους να εκτιμάται στα 100 με 200 εκατομμύρια.

«Ο ουρανός γίνεται μαύρος κάθε βράδυ και πρωί» σχολίασε ο κάτοικος της πόλης Μπίμπι Σέιν Ρόμπερτς.

Στο Άρκανσο, πάντως, έχουν καταγραφεί κι άλλες βροχές πτηνών: το 2001, ένας κεραυνός σκότωσε δεκάδες διερχόμενες πάπιες, ενώ ένα κοπάδι πελεκάνων βρέθηκε αργότερα νεκρό στο δάσος.

Το 1973, δεκάδες πουλιά σκοτώθηκαν από χαλάζι και απότομα ανοδικά ρεύματα αέρα. Πολλά έπεσαν στο έδαφος εγκλωβισμένα μέσα στον πάγο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press