Σκληρή στάση τηρεί η Κίνα εν αναμονή της απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό, ο οποίος δεν θα παραλάβει το βραβείο μιας και θα βρίσκεται στο κελί του. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει πληροφορίες για τη σύλληψη 20 ακτιβιστών και για προσπάθειες «φίμωσης» των δυτικών μέσων ενημέρωσης.

Το Πεκίνο έχει εξαπολύσει μια προσπάθεια «δυσφήμισης» του βραβείου, ασκώντας διπλωματικές πιέσεις σε κυβερνήσεις πολλών χωρών να μην στείλουν εκπροσώπους στην απονομή των βραβείων.

Λίγες ώρες πριν την τελετή απονομής, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει πληροφορίες για τη σύλληψη 20 ακτιβιστών, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλες 120 περιπτώσεις κατ’ οίκον περιορισμού, απαγόρευσης ταξιδιών, αναγκαστικής μετακίνησης και άλλων μεθόδων εκφοβισμού.

Οι Υπέρμαχοι των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κίνας ανέφεραν ότι πολλοί αντιφρονούντες αναγκάστηκαν από τις Αρχές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για λίγες ημέρες, ενώ άλλοι εμποδίστηκαν από το να ταξιδέψουν και να παραστούν στην τελετή απονομής.

Οι Αρχές θέλουν να εμποδίσουν φίλους και συγγενείς του Λιού Σιαομπό να παραλάβουν το βραβείο.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εξαφανιστεί είναι ο Τσανγκ Τσουχουά, ο άνδρας που συν-έγραψε τη «Χάρτα 08».

Η κινεζική κυβέρνηση μπλόκαρε πολλούς δικτυακούς τόπους ξένων μέσων ενημέρωσης την Πέμπτη, παραμονή της τελετής βράβευσης του Λιου Σιαομπό στο Όσλο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε επανειλημμένες, μάταιες απόπειρες να συνδεθεί με τις ιστοσελίδες του BBC, του CNN και του νορβηγικού τηλεοπτικού δικτύου NRK. Το ίδιο είχε συμβεί στις 8 Οκτωβρίου μετά την ανακοίνωση της βράβευσης του Λιου Σιαομπό με τις ιστοσελίδες του CNN, του BBC και του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TV5.

Ο απεσταλμένος του BBC στο Πεκίνο μεταδίδει ότι έξω από το σπίτι του Λιού Σιαομπό βρίσκονται αστυνομικοί που φρουρούν τον χώρο. Η σύζυγος του φυλακισμένου Λιού Σιαομπό βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Μία άδεια καρέκλα και μία φωτογραφία θα συμβολίζουν την απουσία του Λιου Σιαομπό κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης την Παρασκευή στο Όσλο.

Ο Κινέζος διανοούμενος, κορυφαία φυσιογνωμία του κινήματος της Τιενανμέν, θα βρίσκεται στο κελί του όταν θα αντηχήσουν τα χειροκροτήματα προς τιμήν του σε πείσμα του κινεζικού καθεστώτος που τον θεωρεί εγκληματία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ, Θομπγιόρν Γιάκλαντ, δήλωσε ότι η βράβευση του Λιού Σιαομπό δεν στρέφεται κατά της Κίνας.

Αποχή από την απονομή

Από τις 50 χώρες που έχουν προσκληθεί στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ, σχεδόν το ένα τρίτο έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι απούσες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης δεν θα εκπροσωπηθούν στην τελετή, εκτός από την Κίνα, η Ρωσία, το Αφγανιστάν, η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, η Κούβα, η Αίγυπτος , το Ιράκ, το Ιράν, το Καζακστάν, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Σουδάν, η Τυνησία η Βενεζουέλα το Βιετνάμ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Κολομβία, η Σερβία, οι Φιλιππίνες και η Ουκρανία, οι οποίες περιλαμβάνονταν στον κατάλογο του «όχι», τελικά θα παραστούν.

Υπάρχουν, ακόμα, αμφιβολίες για τη συμμετοχή των Φιλιππίνων εξαιτίας των αντιφατικών δηλώσεων της Μανίλας, ενώ η Σρι Λάνκα, στενή σύμμαχος της Κίνας, δεν έχει απαντήσει.

Ο 54χρονος Λιού Σιαομπό καταδικάστηκε στο τέλος του 2009 σε κάθειρξη 11 ετών από δικαστήριο του Πεκίνου για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους» καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60.

Η Χάρτα 08 ζητά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα». Οι υπογράφοντες την αίτηση εκτιμούν ότι η διεθνής πίεση θα επιτρέψει ένα πολιτικό άνοιγμα στην Κίνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ