Σκληρή κριτική στους χειρισμούς των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ασκούσαν τη διετία 2007-2009 Αμερικανοί αξιωματούχοι και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι, με βάση τις τελευταίες διαρροές από το Wikileaks, που δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian.

Τα διπλωματικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι Ουάσινγκτον και Καρζάι θεωρούσαν τις βρετανικές δυνάμεις ανίκανες να εδραιώσουν την ασφάλεια στην επαρχία Χελμάντ και κυρίως στην περιοχή Σανγκίν.

Σε ένα από τα έγγραφα ο τότε Αμερικανικός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγός Νταν ΜακΝίλ, εμφανίζεται να λέει ότι οι βρετανικές δυνάμεις «τα έκαναν θάλασσα» στη συγκεκριμένη επαρχία.

Ο Αμερικανός στρατηγός αναφέρεται σε μία συμφωνία με τους Ταλιμπάν, το 2006, που επέτρεψε την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από την περιοχή Μούσα Κάλα, λέγοντας ότι «άνοιξε το δρόμο στους εμπόρους ναρκωτικών και τώρα είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις τη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς (στους εμπόρους ναρκωτικών) και στους αντάρτες».

Παράλληλα, έγγραφο του 2008 από την αμερικανική πρεσβεία αναφέρει ότι «εμείς και ο πρόεδρος Καρζάι συμφωνούμε ότι τα βρετανικά στρατεύματα δεν μπορούν εδραιώσουν την ασφάλεια στην επαρχία Χελμάντ», χωρίς τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού.

Επίσης, ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την αποστολή 2.000 Βρετανών στρατιωτών στη συγκεκριμένη περιοχή, αναφέροντας πως «δεν είναι έτοιμοι να πολεμήσουν όπως οι Αμερικανοί στρατιώτες».

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο που έκανε το 2008 ο Χαμίντ Καρζάι ενώπιον του Αμερικανού γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, μεταφέροντάς του το …ανέκδοτο ότι «μία γυναίκα από την επαρχία Χελμάντ τού είπε ‘διώξε τους Βρετανούς και δώσε μας πίσω τους Αμερικανούς’».

Η απάντηση της Βρετανίας

Σχολιάζοντας τις νέες διαρροές, ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τα βρετανικά στρατεύματα έκαναν εξαιρετική δουλειά στην περιοχή Σανγκίν».

«Το έργο αυτό το συνεχίζουν τώρα οι Αμερικανοί πεζοναύτες, μέσω της αυξημένης παρουσίας των δυνάμεων της ISAF στην επαρχία Χελμάντ» τόνισε ο εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι όλοι -η ηγεσία του Αφγανιστάν, ο κυβερνήτης της Σανγκίν και οι Αμερικανοί πεζοναύτες- «δημοσίως αναγνώρισαν τις θυσίες και τις επιτυχίες των βρετανικών δυνάμεων στην περιοχή».

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η συμβολή και η αυτοθυσία των Βρετανών στρατιωτών στον πόλεμο του Αφγανιστάν «είναι κάτι που αναγνωρίζεται και εκτιμάται» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ