Οι χώρες του ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα επιχειρήσουν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το Σάββατο στη Λισαβόνα μια από κοινού μελέτη για την δυνατότητα περισσότερης συνεργασίας στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, δήλωσε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «αυτό καταδεικνύει σαφώς ότι το σύστημα μας της αντιπυραυλικής άμυνας δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας».

Οι ηγέτες των 28 χωρών του ΝΑΤΟ θα εγκρίνουν σε δική τους Σύνοδο Κορυφής την απόφαση να αποκτήσει η Ατλαντική Συμμαχία μία αντιπυραυλική ασπίδα που θα έχει ως στόχο την «προστασία» της Ευρώπης.

Στη συνέχεια οι ηγέτες των μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Με ρεαλιστικό τρόπο, πιστεύω σε μια σύνδεση μεταξύ των δύο συστημάτων, αυτού του ΝΑΤΟ και εκείνου της Ρωσίας, η οποία θα επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών» υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, ο οποίος ρωτήθηκε μέχρι ποιου σημείου η ασπίδα ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα είναι «κοινή» και για τους δύο εταίρους.

Η από κοινού μελέτη «θα μπορούσε να επεκταθεί σε ζητήματα επιμερισμού του κόστους και διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο συστημάτων» τόνισε.

Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, θα υπάρξει στη Λισαβόνα «μια νέα αρχή» στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ και μάλιστα «μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης» εν γένει.

Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη έχει «τεράστια στρατηγική σημασία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό