Το 2009 ήταν χρονιά αλλαγών στο σύστημα περιφερειακής διοίκησης της χώρας. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, η νέα κυβέρνηση κατήργησε τα υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης (αντικαταστάθηκε από το υφυπουργείο Εσωτερικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη) και το υπουργείο Αιγαίου.

Παράλληλα, ψηφίστηκε από τη Βουλή το Σχέδιο «Καλλικράτης» για τη νέα διοικητική δομή της χώρας. Στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης οι δήμοι μειώθηκαν δραστικά μέσω ενός προγράμματος αναγκαστικών ή εθελοντικών συνενώσεων, με αποτέλεσμα από τους 1.070 ΟΤΑ να παραμείνουν 326 δήμοι και καμία κοινότητα.

Ταυτόχρονα, τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων μειώθηκαν σε λιγότερα από 2.000.

Στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης καταργήθηκαν οριστικά οι 57 νομαρχίες (ή ευρύτερες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις γνωστές και ως Υπερνομαρχίες) και το αιρετό αξίωμα του νομάρχη.

Στη θέση τους δημιουργήθηκαν οι 13 Περιφέρειες με το αντίστοιχο αιρετό αξίωμα του περιφερειάρχη. Η θητεία των αυτοδιοικητικών οργάνων αυξήθηκε από 4 σε 5 έτη και οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές (από το 2014).

Παράλληλα, δημιουργούνται 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες έρχονται να αντικαταστήσουν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλει το Σύνταγμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ