Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή οι Τούρκοι ψηφοφόροι για το δημοψήφισμα επί της συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και το οποίο έχει λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Τούρκου πρωθυπουργού και αποτελεί «βαρόμετρο» για τις βουλευτικές εκλογές του 2011.

Προβάδισμα του «ναι» με ποσοστό της τάξεως του 56,8% προβλέπει η τελευταία δημοσκόπηση που ήλθε στο φως της δημοσιότητας πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές (με κεντρικό άξονα τη μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα), τις οποίες η τουρκική αντιπολίτευση συνδέει με κρυφή ισλαμική ατζέντα.

Ενδεικτικός της καίριας σημασίας του δημοψηφίσματος είναι ο τρόπος που κινήθηκε τον τελευταίο μήνα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ταξίδεψε σε όλη τη χώρα και έδωσε μπαράζ συνεντεύξεων σε εγχώρια, αλλά και ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα υπεραμυνόμενος της μεταρρύθμισης.

Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση της αντιπολίτευσης, ο Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλει παραπληροφόρηση και μαύρη προπαγάνδα, επιχειρώντας με τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του να πείσει ότι οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη Δικαιοσύνη, δεν κρύβουν πίσω της κρυφή ισλαμική ατζέντα και δεν αποτελούν προσωπικό σχέδιο του ίδιου και του κόμματός του.

Η τελευταία δημοσκόπηση του τουρκικού ινστιτούτου Konda δίνει προβάδισμα του «ναι» με ποσοστό 56,8%. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι σημαντικό ρόλο στην έκβαση της ψηφοφορίας θα παίξουν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι.

Προηγούμενες δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της εβδομάδας έδειξαν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο με μία από αυτές να προβλέπει, μάλιστα, οριακή ήττα για το πακέτο μεταρρυθμίσεων και με μία άλλη να αναφέρει ότι θα υπερψηφιστεί αλλά οριακά.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν το Σύνταγμα, το οποίο ψηφίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, πιο κοντά σε εκείνα των κρατών-μεώλν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία.

Ωστόσο οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι επιδιώκει να ελέγξει τη δικαστική εξουσία. Μία ενδεχόμενη επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα θα καταρρακώσει το ηθικό της κυβέρνησης εν όψει των εκλογών του Ιουλίου του 2011.

Εάν επικρατήσει το «ναι», η αντιπολίτευση θα θέσει υπό συζήτηση την «πολιτική νομιμότητα» της νέας μορφής του Συντάγματος. Όσο πιο μικρή θα είναι η διαφορά, τόσο πιο έντονη θα είναι και η συζήτηση.

Υπό τις συνθήκες αυτές, που θα κλιμακώσουν την πόλωση, η Τουρκία θα οδηγηθεί στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες πρόκειται κανονικά να διεξαχθούν τον Ιούλιο του 2011. Υπάρχει όμως ένα ενδεχόμενο επίσπευσής τους κατά μερικούς μήνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ