Αποτελέσματα αναζήτησης που αλλάζουν όσο ο χρήστης πληκτρολογεί τις λέξεις-κλειδιά εγκαινιάζει σταδιακά από την Τετάρτη η Google, σε μία προσπάθεια, όπως εξηγεί, να εξοικονομήσουν οι χρήστες χρόνο. Η υπηρεσία ονομάζεται Google Instant, και φέρνει διαφορετικά αποτελέσματα καθώς ο χρήστης πληκτρολογεί, πριν καν ακόμα ολοκληρώσει την πληκτρολόγηση των κριτηρίων αναζήτησης. Μπορείτε να το δοκιμάσετε στο Google.com

Όπως διευκρινίζει η εταιρεία οι χρήστες διαβάζουν πολύ πιο γρήγορα από ότι γράφουν, μέχρι και δέκα φορές πιο γρήγορα. Έτσι με τα ζωντανά αποτέλεσμα θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν ταυτόχρονα και θα εξοικονομούν χρόνο, δύο με πέντε δευτερόλεπτα σε κάθε αναζήτηση όπως υποστηρίζει η Google.

Οι χρήστες θα φτάνουν με τα ‘Live Results’ «στο σωστό αποτέλεσμα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν, γιατί δεν χρειάζεται να γράψουν όλους τους όρους ή να πατήσουν το κουμπί ‘αναζήτηση’» αναφέρει.

Η τεχνολογία είναι αρχικά διαθέσιμη σε τοπικές εκδόσεις, όπως αυτή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Βρετανίας ενώ θα επεκταθεί μέσα στους επόμενους μήνες και στις υπόλοιπες εκδόσεις.

Τα ζωντανά αποτελέσματα απαιτούν Internet Explorer έκδοσης 8 και πάνω, Firefox 3 και πάνω, Chrome 5 και πάνω και Safari 5 και πάνω σε έκδοση για Mac.

Σύμφωνα με το Google,

  • Πριν το Google Instant, ο μέσος χρήστης χρειαζόταν περισσότερα από 9 δευτερόλεπτα για να γράψει τους όρους αναζήτησης και υπήρχαν πολλά παραδείγματα που χρειάστηκαν από 30 έως και 90 δευτερόλεπτα για αυτό.
  • Η αξιοποίηση του Google Instant μπορεί να εξοικονομήσει 2 έως και 5 δευτερόλεπτα στην πληκτρολόγηση (μην βιαστείτε να πείτε ότι είναι λίγο…)
  • «Εάν όλοι, παγκοσμίως, χρησιμοποιούσαν το Google Instant θα κερδίζαμε 3,5 δισεκατομμύρια δευτερόλεπτα κάθε μέρα στην αναζήτηση, ήτοι 11 ώρες κάθε δευτερόλεπτο»(! χμ… tricky)
  • Το Google ανέπτυξε 11 νέες τεχνολογίες για να το φτιάξει

Πάντως, καθώς τα αποτελέσματα έρχονται πριν ακόμα ολοκληρωθεί η πληκτρολόγηση, αποσπούν την προσοχή του χρήστη, η πληκτρολόγηση σταματά για λίγο και η ξεκινά πάλι με αρκετές παύσεις έως ότου τελικά ο χρήστης βεβαιωθεί ότι αυτά που βλέπει στα αποτελέσματα είναι σχετικά με αυτό που ψάχνει. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που τελικά πολλοί χρήστες μπορεί να επιλέξουν να απενεργοποιήσουν τη δυνατότητα από την σελίδα Preferences (Do Not Use Google Instant).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,In.gr Τεχνολογία