Το υψηλό επίπεδο διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας επιβεβαιώθηκε κατά τη πανηγυρική τελετή των εγκαινίων της νέας συνοριακής διόδου Κυπρίνου – Ιβαΐλοβγκραντ από τους Προέδρους της Δημοκρατίας των δύο χωρών, Κάρολο Παπούλια και Γκεόργκι Παρβάνοφ την Πέμπτη.

«Η διάνοιξη μιας ακόμη συνοριακής διόδου, επιβεβαιώνει την αμοιβαία βούληση για αναβάθμιση της συνεργασίας μας στις κοινές παραμεθόριες περιοχές μας. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις υποδομές, να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και τον τοπικό τουρισμό σε μια ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία», τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο κ. Παπούλιας.

Φέτος, συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας. Η συνεργασία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Παπούλια, ανταποκρίνεται στους εταιρικούς και συμμαχικούς δεσμούς, αλλά κυρίως στις πραγματικές ανάγκες των δύο λαών.

Αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, είπε ότι η ολοκλήρωση του έργου θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχει η λειτουργία της νέας συνοριακής διόδου για να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την επικοινωνία και τη συνεργασία τους. Επίσης, εξέφρασε τη βαθύτατη συγκίνησή του, καθώς ο ίδιος είχε εγκαινιάσει το τελωνείο Ορμενίου – Σβίλενκγραντ το 1988, ως υπουργός Εξωτερικών. Αποκάλεσε δε τον Βούλγαρο πρόεδρο, φίλο.

Γιορτή για τους δύο λαούς, και σήμα κατατεθέν των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, χαρακτήρισε τη σημερινή τελετή ο Βούλγαρος πρόεδρος, τονίζοντας ότι «σήμερα δεν είμαστε απλώς σύμμαχοι, είμαστε καλοί φίλοι».

Η Ελλάδα θα είναι στις πρώτες θέσεις στις εμπορικές μας σχέσεις, ενώ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Βουλγαρία. Παράλληλα, η Βουλγαρία αναμένει συνέχιση και αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Ελλάδα που φθάνει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, πρόσθεσε.

Σύντομα αναμένεται να εγκαινιαστεί ο συνοριακός σταθμός Κίρτζαλι – Κομοτηνής και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται και οι δύο πλευρές, ενώ σε ένα χρόνο αναμένεται η Βουλγαρία να ενταχθεί και στη συνθήκη Σένγκεν.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της, Θόδωρος Πάγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, ενώ από βουλγαρικής πλευράς παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σβέταν Σβετάνοφ και οι υπουργοί Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ και Υποδομών, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ.

Παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών του νομού Έβρου της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων από τους μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Δαμασκηνό και Φιλιππουπόλεως Νικόλαο, χορευτικά συγκροτήματα από τις δύο χώρες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Στη συνέχεια, οι δύο πρόεδροι κατευθύνθηκαν προς τη βουλγαρική πλευρά, όπου είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση στο κτίριο του Οίκου του Πολιτισμού του Ιβαΐλοβγκραντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ