
Νέοι ευρωπαϊκοί περιορισμοί στις έρευνες με πειραματόζωα
Ο περιορισμός των πειραμάτων σε ζώα, χωρίς όμως να πληγεί η έρευνα για σοβαρές ασθένειες, είναι ο βασικός στόχος νέας νομοθεσίας που ενέκρινε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος απαγορεύει τις δοκιμές σε ανθρωποειδείς πιθήκους, δηλαδή στον χιμπατζή, τον γορίλα και τον ουραγκοτάγκο, και επιβάλλει περιορισμούς στα πειράματα με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά.
Ο περιορισμός των πειραμάτων σε ζώα, χωρίς όμως να πληγεί η έρευνα για σοβαρές ασθένειες, είναι ο βασικός στόχος νέας νομοθεσίας που ενέκρινε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μεταξύ άλλων, η νέα νομοθεσία απαγορεύει τις δοκιμές σε ανθρωποειδείς πιθήκους, δηλαδή στον χιμπατζή, τον γορίλα και τον ουραγκοτάγκο, και επιβάλλει περιορισμούς στα πειράματα με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά.
Η νομοθεσία, προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απαιτεί από τις χώρες-μέλη να αξιολογούν κάθε πείραμα όσον αφορά την ορθή μεταχείριση των ζώων και να χρησιμοποιούν εναλλακτικές ή ανώδυνες μεθόδους σε όλες τις περιπτώσεις όπου αυτό είναι εφικτό.
Ακόμα, άδειες θα χορηγούνται μόνο σε πειράματα στα οποία η θανάτωση των ζώων γίνεται με τον πλέον ανώδυνο, σωματικά και ψυχολογικά, τρόπο.
Η νομοθεσία κατηγοριοποιεί επίσης τα πειράματα όσον αφορά την ένταση του πόνου που αισθάνονται τα ζώα στη διάρκεια των πειραμάτων. Για να αποφευχθεί ο επαναλαμβανόμενος πόνος, χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των πειραματόζωων, το ίδιο ζώο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επαναλαμβανόμενες δοκιμές μόνο όταν το επίπεδο πόνου είναι «μέτριο».
Γενικά, η χρήση ζώων σε επιστημονικά πειράματα «επιτρέπεται για τη βασική έρευνα και για την έρευνα που αφορά σε ασθένειες του ανθρώπου, των ζώων και των φυτών, τη δοκιμή φαρμάκων και τη διατήρηση των ειδών, καθώς και για την ανώτερη εκπαίδευση και την εγκληματολογία» αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι δοκιμές καλλυντικών σε ζώα ήδη απαγορεύονται στην ΕΕ.
Η νομοθεσία προβλέπει ακόμα επιθεωρήσεις, ορισμένες χωρίς προειδοποίηση, σε τουλάχιστον 33% των εργαστηρίων που χρησιμοποιούν ζώα.
Οι χώρες-μέλη έχουν περιθώριο δύο ετών να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καύσωνας Ιουνίου: Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη
- Μεξικό: Δολοφόνησαν δημοσιογράφο κοντά στο σπίτι του, δίπλα στον γιο του
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις



