Για επιπτώσεις στα οικοσυστήματα της Μακεδονίας ανησυχούν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, μετά την απελευθέρωση 60.000 βιζόν από ακτιβιστές που εισέβαλαν σε εκτροφεία.

«Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση οι οργανώσεις Αρκτούρος, Καλλιστώ, Άνιμα και Ορνιθολογική.

Αμερικανικά βιζόν (Neovison vison) που είχαν απελευθερωθεί παλαιότερα από ακτιβιστές σε άλλα εκτροφεία της Ευρώπης, είναι γνωστό ότι έχουν εξαπλωθεί στο φυσικό περιβάλλον, και πιθανώς ευθύνονται για την παρακμή της λουτρεόλης (Mustela lutreola), του αντίστοιχου ευρωπαϊκού υδρόβιου είδους.

«Ανεξάρτητα από τα όποια κίνητρά τους, η πρακτική της απελευθέρωσης ξενικών ειδών στο φυσικό περιβάλλον είναι επιβλαβής και μπορεί να αποβεί και καταστροφική για την άγρια φύση. Αφενός, ελάχιστα [βιζόν] θα επιβιώσουν, μιας και οι κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι ιδανικές γι’ αυτό το είδος. Αφετέρου, τα λίγα που θα επιβιώσουν τελικά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα κατά μήκος των ποταμών ή των λιμνών που σταδιακά θα εποικίσουν» αναφέρουν οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Η διαμαρτυρία για την εκμετάλλευση των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους δεν είναι θεμιτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον. Τη στιγμή που η βιοποικιλότητα απειλείται από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων η επιβάρυνσή της με άστοχες πρακτικές διαμαρτυρίας, είναι καταδικαστέα».

Την απελευθέρωση καταδίκασαν επίσης οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Στα τέλη Αυγούστου, περίπου 50.000 βιζόν που εκτρέφονταν για τη γούνα τους απελευθερώθηκαν στο Χιλιόδεντρο, και ακόμα 10.000 από άλλο εκτροφείο στη Σιάτιστα.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αργότερα η διεθνής ακτιβιστική οργάνωση «Animal Liberation Front».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο