Από την Παρασκευή απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση -με ορισμένες εξαιρέσεις- το εμπόριο γούνας και άλλων προϊόντων από φώκιες. Ο Καναδάς, όμως, αντιδρά με προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κάνοντας λόγο για «διακρίσεις» σε βάρος των κυνηγών.

Έως και 300.000 νεογέννητες φώκιες της Γροιλανδίας σκοτώνονται με ρόπαλα κάθε άνοιξη στον αρκτικό Καναδά.

Οι ευρωπαϊκές αρχές και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων θεωρούν ότι το ετήσιο κυνήγι είναι βάναυσο, δεν ελέγχεται επαρκώς και προσφέρει μικρό οικονομικό όφελος.

Η ευρωπαϊκή απαγόρευση που ενεργοποιείται στις 20 Αυγούστου εξαιρεί τους Ινουίτ (Εσκιμώους) του Καναδά και άλλες ομάδες που έχουν προσφύγει κατά της απαγόρευσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι απειλείται η επιβίωσή τους. Η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου, δήλωσε η Μαρία Κοκόνεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση του Καναδά κατέθεσε προσφυγή κατά της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση συνιστά διάκριση εναντίον των Καναδών κυνηγών.

«Πρόκειται για σκανδαλώδη διάκριση εναντίον της καναδικής βιομηχανίας φώκιας, εναντίον των Καναδών κυνηγών […] ανθρώπων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, που δεν διαφέρουν από πολλές άλλες βιομηχανίες» δήλωσε ο συντηρητικός Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr