H έξοδος από την κρίση θα γίνει μόνο με αναδιανομή εισοδήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμποσίου της Σύμης.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς ενημέρωσε τον πρόεδρο της Διεθνούς και τα μέλη της Επιτροπής για τις συζητήσεις που έγιναν στην ομάδα των «20» και την πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την επιβολή φόρου (του λεγόμενου φόρου Τόμπιν) στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η κρίση δεν προήλθε από τη διάθεση πόρων για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών και επομένως δεν μπορεί το ξεπέρασμα της κρίσης να αναζητηθεί στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

Αντίθετα, προσέθεσε, η κρίση προήλθε από τη μεγάλη διαφθορά, τις ανισότητες, έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και τη συγκέντρωση μεγάλου πλούτου και δύναμης σε λίγους.

Ταυτόχρονα με την αναδιανομή του πλούτου, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς θεσμοί ελέγχου και διαφάνειας.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι Έλληνες γνωρίσαμε τελευταία πολύ καλά τις εξελίξεις τόσο σε ελληνικό, όσο και διεθνές επίπεδο και οι εξελίξεις αυτές είναι αλληλεξαρτώμενες και, γι’ αυτό «είναι απαραίτητο να τις παρακολουθούμε και να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις, στο μέτρο του δυνατού».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι η επιβολή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που είναι πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συζητείται ήδη, παγκοσμίως και γι’ αυτό «θα επιμείνουμε, αν θέλουμε να φέρουμε πόρους για επενδύσεις».

Το 13ο Συμπόσιο της Σύμης αρχίζει τις εργασίες του νωρίς το βράδυ με τη συμμετοχή 25 διεθνών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Αστον, ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, η πρώην υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ κ.α.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρωθυπουργός, ενώ θα μιλήσουν επίσης η Κάθριν Άστον, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ