2

Tρεις διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα «επιτηρούν» και επίσημα από την Καθαρά Δευτέρα την πορεία υλοποίησης των μέτρων για την ελληνική οικονομία.

Καθώς ο προϋπολογισμός του 2010 θα ελέγχεται με μικροσκόπιο, πολλά θα κριθούν τις επόμενες έξι εβδομάδες, αν τις επόμενες έξι εβδομάδες δεν διαφανεί ότι είναι επιτεύξιμος ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ ως το τέλος του έτους, τότε θα ζητηθεί η ενεργοποίηση ενός «σεναρίου τρόμου», που περιλαμβάνει σκληρά μέτρα.

Τέτοια μέτρα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, περιλαμβάνουν οριζόντια μείωση αποδοχών στο Δημόσιο, η οποία θα μπορούσε να αρχίσει από την κατάργηση του 14ου μισθού· αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, απελευθέρωση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα συμπληρωθούν από μεταρρυθμίσεις για το άνοιγμα αγορών και την απελευθέρωση επαγγελμάτων, με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το «αισιόδοξο» ΠΣA

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προβλέπεται να αμφισβητήσει τα επόμενα 24ωρα την αποτελεσματικότητα του «φιλόδοξου» ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας. Αρχικώς θα ζητηθεί η εφαρμογή του, αλλά ήδη οι επιτελείς της ΕΕ προεξοφλούν ατύπως ότι δεν θα πετύχει και ότι στην τελική φάση η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει «μέτρα Λετονίας».

Οι λόγοι της ευρωπαϊκής απαισιοδοξίας είναι πέντε:

1. Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2010 θα είναι βαρύτερη του -0,3%. Αυτό θα βυθίσει τα φορολογικά έσοδα και παράλληλα θα πιέσει προς τα πάνω το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

2. Τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα είναι λιγότερα του προβλεπομένου.

3. Θα υπάρχει υψηλό κόστος δανεισμού.

4. Η δημόσια διοίκηση δεν δύναται να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές και ουσιαστικές περικοπές.

5. Οι περικοπές δαπανών οδηγούν σε μείωση του ΑΕΠ και μείωση των εσόδων από φόρους. Κατά συνέπεια η μείωση του ελλείμματος ως ποσοστού του (μειούμενου) ΑΕΠ συνήθως απαιτεί αυστηρότερα μέτρα για να επιτευχθεί από τα αρχικώς προβλεπόμενα.

Τα σχέδια στήριξης

Το «κλειδί» σε όλα τα σενάρια οικονομικής στήριξης της χώρας είναι ότι οι πρωτοβουλίες παροχής ή εγγύησης νέων δανείων θα γίνεται υπό τον όρο της εφαρμογής μέτρων τα οποία θα κρίνονται ως αναγκαία από τους ιθύνοντες της «τριπλής επιτροπείας».

Τα εναλλακτικά σχέδια μορφών στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι τα εξής:

1. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να ανατεθεί σε κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Οι αγορές θα πάρουν το μήνυμα ότι ο «γαλλογερμανικός άξονας» προστατεύει την Ελλάδα.

2. Τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εγγυηθούν νέα έκδοση ομολόγων του ελληνικού κράτους (ότι δηλαδή θα τα αγοράσουν εκείνα, αν δεν τα αγοράσουν οι ξένοι δανειστές). Πρόκειται για τη «μεξικανική λύση», δηλαδή τη μέθοδο που ακολούθησαν οι ΗΠΑ να διασώσουν το Μεξικό στις αρχές της δεκαετία του 1990.

3. Η Γερμανία, η Γαλλία και ενδεχομένως κάποια άλλη χώρα της Ευρωζώνης να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, π.χ. κατά 25 δισ. ευρώ, και στη συνέχεια η τράπεζα να αγοράσει σταδιακά το ισόποσο σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ