2

Η ελληνική οικονομία κινδυνεύει με «αργό θάνατο», επισημαίνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moodys, καθώς -όπως, μεταξύ άλλων, τονίζει ο οίκος- η κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει όλο και μεγαλύτερο τμήμα του εθνικού πλούτου για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, ενώ οι πιστωτές ζητούν υψηλότερα επιτόκια για να κρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα.

Σε έκθεσή της για τις προοπτικές του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, ο διεθνής οίκος τονίζει ότι η Ελλάδα (όπως και η Πορτογαλία) δεν κατόρθωσε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της και τις δημοσιονομικές της θέσεις μέσα σε συνθήκες κρίσης.

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία «αντιμετωπίζουν πιέσεις υποβάθμισης της αξιολόγησης», καθώς εφαρμόζουν «πολιτικά δύσκολη δημοσιονομική λιτότητα», σύμφωνα με τη Moodys.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι πρόκειται για δύο χώρες της ευρωζώνης με περιορισμένη ανταγωνιστικότητα σε διαρθρωτικό επίπεδο, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σημαντική διόγκωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.

Ο διεθνής οίκος, που στις 22 Δεκεμβρίου είχε προχωρήσει σε «ήπια» υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα σε «Α2», τονίζει ότι το «κενό» ανταγωνιστικότητας των δυο χωρών μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα αύξησης των φόρων, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος «αργού θανάτου» (μεσοπρόθεσμα, δηλαδή)είναι υψηλός, αλλά ο κίνδυνος ενός «ξαφνικού θανάτου» υπό τη μορφή κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών είναι «αμελητέος».

Ακόμα, λέει ότι η υποβάθμιση στο «Α2» με αρνητικές προοπτικές, αντανακλά την άποψή της ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες αδυναμίες της οικονομίας, αλλά η υλοποίηση των μέτρων θα είναι δύσκολη και καθόλου εξασφαλισμένη.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμα ότι η Πορτογαλία έχει στη διάθεσή της περισσότερο χρόνο για να αντιστρέψει το κλίμα, γεγονός που δικαιολογεί την αξιολόγηση «Αα2»,ωστόσο,«στον αντίποδα,τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο εκτροχιασμός στα δημόσια οικονομικά ήταν πολύ πιο δραματικός» το τελευταίο διάστημα.

Τέλος, αναφέρει ότι, σε αντίθεση με την ελληνική και την πορτογαλική οικονομία, χώρες όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Σλοβακία επέδειξαν ανθεκτικότητα στην κρίση, χάρη στην υγιή εικόνα των μακροοικονομικών στοιχείων και τους ικανοποιητικούς δείκτες χρέους, γεγονός που δικαιολογεί τις σταθερές προοπτικές της αξιολόγησής τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ